Ψίχουλα εισέπραξε η Κεφαλαιαγορά από τα πρόστιμα

INBusinessNews  27/12/2014 09:43
Ψίχουλα εισέπραξε η Κεφαλαιαγορά από τα πρόστιμα

Ψίχουλα εισέπραξε η Κεφαλαιαγορά από τα πρόστιμα

INBusinessNews  27/12/2014 09:43

Oχυρώνεται για τη νέα χρονιά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από τη μια, προσέφυγε στα δικαστήρια για να εισπράξει τα πρόστιμα που επέβαλε σε τραπεζίτες και τράπεζες της Λαικής και Τράπεζας Κύπρου κι από την άλλη προσπαθεί να ενδυναμώσει την εποπτεία της και να καταπολέμησει τυχόν παρανομίες ζητώντας σχετική έκθεση από κάθε εποπτευόμενο οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μόνο €300 χιλιάδες εισέπραξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τα €8,2 εκατ. πρόστιμα που επέβαλε στα πρώην τραπεζικά στελέχη κατά το 2014. Ως εκ τούτου προχώρησε σε δικαστικές αγωγές.

Ορισμένοι προχώρησαν στην τμηματική εξόφληση του προστίμου που τους επιβλήθηκε, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα σεντ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία πλέον οφείλει τα χρήματα αυτά στο κράτος.

Κάποια από τα πρώην στελέχη τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου έχουν ασκήσει προσφυγή στο δικαστήριο σε σχέση με τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο με βάση τη νομοθεσία όφειλαν να πληρώσουν, ανεξάρτητα της προσφυγής.

Παράλληλα, με στόχο την αντιμέτωπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί ετήσια έκθεση από τους λειτουργούς συμμόρφωσης των οργανισμών, τους οποίους εποπτεύει. Στην ετήσια έκθεση θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αναφορά στο σύνολο των καταθέσεων σε μετρητά πάνω από το καθορισμένο όριο των δέκα χιλιάδων ευρώ, γεγονότα που έχουν συμβάλει στην αύξηση των καταθέσεων καθώς και σημαντικές τάσεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, όπως αναφέρει το ρικ news, είπε ότι το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμμόρφωση, ο εποπτευόμενος οργανισμός, το διοικητικό συμβούλιό του και ο λειτουργός συμμόρφωσης, θα υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας