FBME: Έφεση για την πώληση του υποκαταστήματος

Οι μέτοχοι της FBME θα εφεσιβάλουν, την ερχόμενη Δευτέρα, στο Ανώτατο Δικαστήριο, την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να απορρίψει την ενδιάμεση αίτηση των μετόχων της Τράπεζας για αποτροπή της πώλησης του κυπριακού υποκαταστήματος της, αναφέρεται σε ανακοίνωση της FBME.

Η FBME αναφέρει ότι παρόλο που το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την ενδιάμεση αίτηση των μετόχων της Τράπεζας, η ακρόαση για τη διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ΔΕΕ) στο Παρίσι θα προχωρήσει, ως αναμενόταν.

 

Η Τράπεζα υποστηρίζει ότι “το Επαρχιακό Δικαστήριο δεν θα μπορούσε να αποφανθεί κατά πόσο οι ιδιοκτήτες της FBME, ο Ayoub-Farid M Saab και ο Fadi M Saab, θεωρούνται ως «επενδυτές» σύμφωνα με τη Σύμβαση Λιβάνου-Κύπρου επειδή το θέμα αυτό εμπίπτει μέσα στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ΔΕΕ στο Παρίσι. Μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες, η Δικαστική Διαιτησία θα συσταθεί, ως το δικαστικό σώμα που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει το καθεστώς των «επενδυτών»” αναφέρει.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα χαρακτηρίζει “αόριστες και ανακριβείς” τις αναφορές της Κεντρικής Τράπεζας σε ανακοίνωσή της, σχετικά με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου. “Οι υπαινιγμοί της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στην ανακοίνωσή της, της 18ης Δεκεμβρίου, είναι αναληθείς και αβάσιμοι. Απ` ό,τι φαίνεται, είναι κι αυτό μέρος της συνεχιζόμενης εχθρικής αντιμετώπισης κατά της FBME”, αναφέρεται.

“Οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους της Αρχής Εξυγίανσης για απαλλοτρίωση του κυπριακού υποκαταστήματος της FBME θα τύχουν σθεναρής αντίστασης με κάθε νομικό μέσο. Οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα συνομιλήσουν με την Αρχή Εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, θα θεωρηθούν από την Τράπεζα FBME ως συνεργοί”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Τράπεζα προσθέτει πως “από την αρχή της υπόθεσης, στις 21 Ιουλίου 2014, ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ούτε ο Διαχειριστής της, έχουν ποτέ διαβουλευθεί με την Τράπεζα FBME, τους ιδιοκτήτες της, ή το ρυθμιστή της, την Τράπεζα της Τανζανίας, σχετικά με την προτεινόμενη πώληση του κυπριακού υποκαταστήματος”.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αίτηση για αναστολή της ισχύς ή/και εκτέλεσης ή/και εφαρμογής του διατάγματος που εκδόθηκε από την Επιτροπή Εξυγίανσης για την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης στο υποκατάστημα της FBME Bank Ltd στην Κύπρο.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι “το ενδιάμεσο διάταγμα ζητήθηκε προς υποστήριξη της διαδικασίας διεθνούς διαιτησίας που υποβλήθηκε τελικά περί τα τέλη Οκτωβρίου 2014 από τους αιτητές στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία αξιώνουν αποζημιώσεις με βάση  τις διατάξεις της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου”.

To Δικαστήριο, σύμφωνα με την Κεντρική, έκρινε ότι οι αιτητές δεν εμπίπτουν στον όρο «επενδυτής» όπως καθορίζεται στην πιο πάνω Συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου. Περαιτέρω, το Δικαστήριο δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια σε σχέση με τη μετοχική δομή της FBME Bank Ltd.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές