"Μόνη διέξοδος τα δικαστήρια για τους δανειολήπτες"

Έξι σύνδεσμοι σε κοινή απόφασή τους καλούν τους δανειολήπτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ώστε να εξασφαλίσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τους, αναφέροντας ότι δεν έχει πλέον νόημα οι δανειολήπτες να αναμένουν αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς και ότι για την κατάσταση αυτή αποκλειστική ευθύνη φέρουν τα ΑΠΙ (Αδειούχα Πιστωτικά Ιδρύματα ), οι εποπτικές αρχές αλλά και τα όργανα του κράτους.

«Έχουμε δώσει μεγάλη πίστωση χρόνου και αναμέναμε ότι μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής τα πράγματα θα άλλαζαν προς το καλύτερο, αφού μάλιστα έγιναν επίσημες δηλώσεις ότι τα επιτόκια θα μειώνονταν σταδιακά και ότι θα προχωρούσαν οι αναδιαρθρώσεις. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από τα ΑΠΙ. Δυστυχώς οι προσδοκίες μας έχουν διαψευσθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι τα ΑΠΙ ενεργούν με τρόπο ώστε να κερδίσουν πλεονεκτήματα έναντι των δανειοληπτών και συνεχίζουν να τους οδηγούν σε δικαστικές και διαιτητικές διαδικασίες, επιβαρύνοντας τους εν τω μεταξύ με τόκους και υπερχρεώσεις, αλλά και δικηγορικά έξοδα.

Καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι τράπεζες και ο συνεργατισμός όχι μόνο δεν βελτίωσαν τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους απέναντι στους δανειολήπτες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, αλλά αντίθετα η συμπεριφορά τους έχει χειροτερέψει.

Όπως αναφέρεται, δεν προτείνονται και δεν γίνονται σωστές αναδιαρθρώσεις που να βασίζονται στην Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, τόσο σε σχέση με τη διαδικασία και συμπεριφορά όσο και σε σχέση με την ουσία.

Οι Σύνδεσμοι αναμένουν ότι με την προσφυγή στη δικαιοσύνη οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που είναι σήμερα, αφού η δικαστική διαδικασία θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή αντιμετώπιση τους και τη δυνατότητα νόμιμης διαπίστωσης του οφειλόμενου ποσού, αφού αφαιρεθούν οι παράνομες υπερχρεώσεις οποιασδήποτε μορφής.

Επίσης, δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να ισχυριστούν και να αποδείξουν ζημιογόνες πράξεις ή παραλείψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν, κατά ή/και μετά την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας, έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν καλά αποτελέσματα. Αναφέρεται, τέλος, ότι είναι δυνατό να ζητήσουν και να πετύχουν οποιαδήποτε δίκαιη θεραπεία ανάλογα με τα γεγονότα της συγκεκριμένης περίπτωσης.

«Είναι με λύπη μας που αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτή την κοινή απόφαση, γιατί όπως είναι γνωστό είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας στο πλαίσιο της Οδηγίας και του Κώδικα, όπως και των άλλων διαδικασιών που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι. Δυστυχώς, η στάση των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν μας άφησε άλλη επιλογή», αναφέρεται.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητα Ζωής, ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α).

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων