ΚΤ: Πιο αισιόδοξη από τους διεθνείς δανειστές

Πιο αισιόδοξη και έτοιμη να εστιάσει την προσοχή της στις αναδιαρθρώσεις δανείων παρουσιάζεται η Κεντρική Τράπεζα. Εντύπωση προκαλούν οι  πιο ευοίωνες και τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015, νοουμένου φυσικά, όπως σημειώνει, ότι θα συνεχιστεί η συνεπής και συνετή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, αναμένει μικρή ανάκαμψη το 2015-2016, γύρω στο 0,8% και 2,1% αντίστοιχα.

Υγιείς βάσεις

Στο οικονομικό της δελτίο Δεκεμβρίου 2014, η ΚΤ χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρόσφατης πανευρωπαϊκής άσκησης αξιολόγησης των τραπεζών, ενώ όπως αναφέρει, «μαζί με την εφαρμογή μια σειράς καθοριστικών διαθρωτικών αλλαγών, επανατοποθετεί το τραπεζικό σύστημα πάνω σε υγιείς βάσεις και δίδει πλέον τη δυνατότητα στον τραπεζικό τομέα να επικεντρωθεί στο βασικό του ρόλο και να συνδράμει αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου».

Στόχος οι αναδιαρθρώσεις

Όπως αναφέρει η ΚΤ, θα μπορέσει τώρα να επικεντρωθεί και στο θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων, «οι οποίες πρέπει να είναι λογικές, δίκαιες και βιώσιμες, γεγονός που από τη μια θα μειώσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την άλλη θα έχει θετικές επιπτώσεις στα επιτόκια και στο γενικότερο οικονομικό κλίμα».

Ευοίωνες προβλέψεις για την οικονομία

Καλύτερες από τις αναμενόμενες χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. «Ενώ η πρόβλεψη της καταληκτικής δήλωσης της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου από την Τρόικα τον Ιούλιο του 2014 για το τρέχον έτος αναφερόταν σε ύφεση της τάξης του 4,2%, στις πιο πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζεται συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,2% και 2,8%, αντίστοιχα», αναφέρει η ΚΤ. Σύμφωνα δε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΚΤΚ εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα είναι τελικά της τάξης του 2,6%.

Η ΚΤ επισημαίνει επίσης ότι κατά την επίσκεψή τους για την πέμπτη αξιολόγηση, οι διεθνείς δανειστές τοποθετούσαν την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 στο 4,7% του ΑΕΠ. «Όμως, η πρόβλεψη αυτή είναι ήδη ξεπερασμένη, όπως διαφαίνεται και από τις πιο αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται σε έλλειμμα της τάξης του 4,4% και 3%, αντίστοιχα», σημειώνει η ΚΤ. «Αυτές οι αναθεωρήσεις καθιστούν σχετικά πιο ευοίωνες και τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015, νοουμένου φυσικά ότι θα συνεχιστεί η συνεπής και συνετή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρει η ΚΤ χαρακτηριστικά.

Mικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2015-2016, γύρω στο 0,8% και 2,1% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός, αναμένεται να παραμείνει σε οριακά αρνητικά επίπεδα της τάξης του -0,1% το 2014, αντικατοπτρίζοντας την πορεία του ΑΕΠ και να είναι οριακά θετικός το 2015 και το 2016 φθάνοντας στο 0,2% και 1,3% αντίστοιχα.

Έξοδος από κρίση

Η ΚΤ σημειώνει ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, στα δημοσιονομικά και στην οικονομία δημιουργούν μια θετική προοπτική για έξοδο της χώρας από την κρίση. «Αυτό καταγράφεται και στις αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι προχώρησαν πρόσφατα σε αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας», αναφέρει. Σημειώνει επίσης ότι οι αναβαθμίσεις αυτές αντανακλούν την σταδιακή αλλά σταθερή επανάκτηση της αξιοπιστίας των αγορών στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία ευρύτερα. «Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και δεν πρέπει να παρασύρει σε εφυσηχασμό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «ο τελικός στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, η διασφάλιση υγιών μακροοικονομικών συνθηκών και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης».

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου