Νέες χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για τις ΜμΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί με νέο δάνειο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και χορηγεί επιπλέον τέσσερις πιστωτικές γραμμές, ύψους 75 εκατ. ευρώ, σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπέγραψαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 80 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.

 

 Το έργο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται επί του παρόντος στην Κύπρο, περιλαμβάνει την κατασκευή νέων κτιρίων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και της αντισεισμικής προστασίας. Το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά την περίοδο 2002-2012, είχε χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ το 2002. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, και ο τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ 2010 καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ύστερα από την τελετή, εγκαινιάστηκε έκθεση έργων ζωγραφικής φοιτητών στον χώρο καλλιτεχνικών εκθέσεων του Πανεπιστημίου.

Σε δημόσια τελετή παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer υπέγραψε επίσης συμβάσεις χορήγησης τεσσάρων πιστωτικών γραμμών, ύψους 75 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι γραμμές αυτές προστίθενται στην συνολική χρηματοδότηση συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ  προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο που η ΕΤΕπ έχει υπογράψει ήδη μέσα στο 2014. Από το ποσό αυτό, 20 εκατ. υπεγράφησαν με τον κ. Γεώργιο Γεωργίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank Cyprus, 30 εκατ. ευρώ με τον κ. Μιχάλη Λούη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Κύπρου, 15 εκατ. ευρώ με τον κ. Νικόλαο Θ. Μπέη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου), και 10 εκατ. ευρώ με τον κ. Khalil Letayf, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή της Société Générale Cyprus.

Με την ευκαιρία της υπογραφής, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με τα δυναμικότερα στοιχεία της κυπριακής κοινωνίας: αφενός, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο διαπλάθει μια μορφωμένη και καινοτόμο νεολαία, και αφετέρου τις τράπεζες, οι οποίες στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι χρηματοδοτικές συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα αφορούν και πάλι την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε μια ολόκληρη γενιά εργατικού δυναμικού, χρηματοδοτούμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο εκπαιδεύει και δίνει εφόδια στους νέους για το μέλλον, και τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, ώστε να μπορούν να παρέχουν προσιτή χρηματοδότηση στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συνεργασία μας με τους τέσσερις αυτούς χρηματοδοτικούς εταίρους θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους νέους».

Μαζί με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει σε τράπεζες-εταίρους της στην Κύπρο επτά πιστωτικές γραμμές, συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Οι πιστωτικές αυτές γραμμές περιλαμβάνουν ένα χρηματοδοτικό σκέλος που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους», το οποίο προσφέρει πρόσθετα χρηματοδοτικά οφέλη στις επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει θεσπίσει η ΕΤΕπ υπέρ της απασχόλησης των νέων. Το πρόγραμμα αυτό εγκαινιάστηκε από την ΕΤΕπ τον Ιούλιο 2013, ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των κρατών μελών και της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σε συνέχεια απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2013. Το προϊόν αυτό προορίζεται ιδίως για τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων.

Για να λάβουν χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του τουρισμού πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι να απασχολούν ή να παρέχουν κατάρτιση σε νέους.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά