Ελληνική: Αλλαγές στο μετοχικό καθεστώς

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην Ελληνική Τράπεζα αλλά και η περίοδος προεγγραφής για απόκτηση αδιάθετων μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο μεγαλομέτοχοι της τράπεζας Wargaming και Third Point (από 20.3%) εξάσκησαν τα Rights όπως δεσμεύτηκαν αλλά και προχώρησαν σε προεγγραφή για απόκτηση αδιάθετων μετοχών. Το ποσοστό τους ωστόσο δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 30% όπως αναφέρεται και στους όρους της έκδοσης.

Η Δήμητρα Επενδυτική, φαίνεται πως άσκησε δικαιώματα ώστε το ποσοστό στην τράπεζα να μείνει πάνω από 10% ενώ η Αρχιεπισκοπή (7.99%), όπως προανήγγειλε και ο προκαθήμενος της, δεν εξάσκησε τα δικαιώματα που της αναλογούσαν (αν και ακόμα δεν έκλεισε η περίοδος).

Η διοίκηση της τράπεζας, θα έχει θεωρητικά στη διάθεση της περίοδο 30 ημερών για να διαθέσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα δικαιώματα που δεν εξασκήθηκαν και δεν καλύφθηκαν κατά την προεγγραφή. Οι πληροφορίες πάντως, θέλουν την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν την περίοδο των γιορτών. Από την αύξηση κεφαλαίου των 221εκ. (213εκ. καθαρά), η οποία εκτός απροόπτου θα είναι επιτυχής, φαίνεται πως θα προκύψουν 2-3 νέοι μέτοχοι στην τράπεζα των οποίων το ποσοστό τους θα ξεπερνά το 5% ενώ δεν αποκλείεται να φτάνει και πέραν του 10% για κάποιες περιπτώσεις.

Πρόκειται τόσο για καθαρά νέους μετόχους όσο και για κάποιους που απέκτησαν σημαντική θέση από πρόσφατες μετατροπές Αξιογράφων στην οποία και έκτισαν. Πάντως, η EBRD που είχε εκφράσει ενδιαφέρον, φαίνεται να μένει εκτός κυρίως για τεχνικούς λόγους.

 

   
 

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)