Γιωρκάτζη: Έχουν περιθώριο οι τράπεζες να ρίξουν επιτόκια

Υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, σύμφωνα με τη  Διοικήτρια  της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ξεκινά επαφές σε διμερές επίπεδο με κάθε τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο με στόχο τη μείωση των επιτοκίων.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι συναντήθηκε την Τρίτη με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με στόχο τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, όπως έγραψε και η εφημερίδα «Πολίτης».

Η συνάντηση σηματοδότησε την έναρξη της προσπάθειας της ΚΤΚ για μείωση των επιτοκίων και για αναδιαρθρώσεις δανείων, όπως η ίδια η κ. Γιωρκάτζη είχε ανακοινώσει λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test) που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημείωσε δε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι συναντήσεις μεταξύ της ΚΤΚ και τραπεζών σε διμερές επίπεδο.

Ερωτηθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αν είναι εφικτή η μείωση των επιτοκίων με δεδομένη τη ρευστοτική κατάσταση των τραπεζών, η κ. Γιωρκάτζη απάντησε: «Οπωσδήποτε».

«Είναι πλάνη να νομίζουμε ότι δεν έχουν ρευστότητα οι τράπεζες. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα την οποία κατ` επιλογήν τους καταθέτουν στην ΚΤ παίρνοντας αρνητικό επιτόκιο, πληρώνουν δηλαδή για να τις διατηρούν με την ΚΤ», είπε.

Επομένως, πρόσθεσε η Διοικητής της ΚΤΚ, «δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, είναι δύο τα προβλήματα, της ζήτησης δανείων, διότι δεν υπάρχει ζήτηση, και από την άλλη υπάρχει επιφυλακτικότητα από πλευράς των τραπεζών στην παραχώρηση δανείων, γιατί πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι τα δάνεια είναι βιώσιμα και αποπληρωτέα».

Τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν τα ψηλότερα της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία της ΕΚΤ, το επιτόκιο για διευκολύνσεις αγορά κατοικίας στην Κύπρο βρισκόταν στο 4,63% σε σύγκριση με 2,43% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη.

«Υπάρχουν τρόποι μείωσης των επιτοκίων και για αυτό θα συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο διότι μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας», είπε η Διοικητής της ΚΤΚ.

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, «ο πιο καθαρός τρόπος είναι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων με την επιβολή κεφαλαιουχικών υποχρεώσεων σε περίπτωση που (οι τράπεζες) δίνουν ψηλά καταθετικά επιτόκια, διότι τα καταθετικά επιτόκια είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα δανειστικά».

«Αν μειωθούν τα καταθετικά μπορεί να μειωθούν και τα δανειστικά και έχουμε τη διαβεβαίωση των τραπεζών, τουλάχιστον των μεγάλων ότι θα μεταφέρουν ολόκληρη τη μείωση στα δανειστικά επιτόκια», είπε, σημειώνοντας δε ότι «υπάρχουν και άλλοι τρόποι για μείωση των επιτοκίων».
ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»