Τρ. Κύπρου: Αναδιάρθρωση για το 22% των 5δις

Σε συνεχή εξέλιξη βρίσκονται οι αναδιαρθρώσεις των οφειλών των τριάντα μεγαλύτερων δανειζομένων της Τράπεζας Κύπρου οι οποίες πλέον συναθροίζονται στα 5δις ευρώ σε σύγκριση με 6δις που ήταν πριν μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία, για το 22% του ποσού έχει συμφωνηθεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης και ήδη τυγχάνει εφαρμογής.
Για το 41% του ποσού των 5δις, σύμφωνα με την τράπεζα, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (Heads of Terms). Για το 26% των περιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος της κατάστασης της εταιρείας ενώ στο 6% των περιπτώσεων έχει διοριστεί παραλήπτης διαχειριστής.

Η τράπεζα σημειώνει πως από τον Απρίλιο και μετά προχώρησε στη πώληση του μεγαλύτερου μη εξυπηρετούμενου δάνειου στο χαρτοφυλάκιό της ύψους 330εκ. Πρόκειται για δάνειο στη Σερβία το οποίο πωλήθηκε στην Πειραιώς για περίπου 165εκ. ευρώ καταγράφοντας λογιστικό κέρδος 27εκ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την τράπεζα, 1.2δις ευρώ δάνεια έτυχαν αναδιάρθρωσης αφού αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα συγκέντρωσης των υποθέσεων στην κορυφή της διεύθυνση. Παράλληλα, δάνεια 1.1δις ευρώ αποσύρθηκαν από τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Σε εξέλιξη σχετικά, βρίσκεται έργο για εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και αλλαγής νοοτροπίας σε σχέση με τη διαχείριση των καθυστερήσεων ως επακόλουθο σχετικού ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, το 2014 η τράπεζα διόρισε Παραλήπτες/Διαχειριστές σε 15 περιπτώσεις ενώ κάνει σαφή αναφορά στη μεγαλύτερη περίπτωση διορισμού Παραλήπτη για έκθεση πέραν των 200εκ. (Aqua Sol).   

Στη Μονάδα Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών απασχολούνται συνολικά 479 άτομα. 91 άτομα στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων  χειρίζονται περιπτώσεις αξίας 5.7δις ευρώ. Στον τομέα λιανικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, 166 άτομα χειρίζονται περιπτώσεις 1.6δις. Περιλαμβάνει μόνο περιπτώσεις Μικρομεσαίων. Τέλος, 222 άτομα απασχολούνται με την Ανάκτηση χρεών και ασχολούνται με περιπτώσεις αξίας 4.3δις ευρώ. Ένα τέταρτο κομμάτι της μονάδας που ασχολείται με τη διαχείριση ακινήτων δεν στελεχώνεται από προσωπικό της τράπεζας αλλά στηρίζεται από εξωτερικούς συμβούλους.
 
   

 

 

 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου