Ανοίγει ο ασκός για κακούς «εσωτερικούς» δανεισμούς

Προς λήψη μέτρων κατά υψηλόβαθμων στελεχών σε Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό φαίνεται να προσανατολίζεται η Κεντρική Τράπεζα με βάση αναφορές της διοικητρίας Χρυστάλας Γιωρκάτζη στη βουλή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στα πλαίσια εξέτασης του προϋπολογισμού της ΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε σχετική έρευνα στα πλαίσια μνημονιακής υποχρέωσης σε Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό τα ευρήματα της οποίας ενδεχομένως να σταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω χειρισμό.

Σχετική έκθεση ετοιμάζεται για να κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας ενώ από τα ευρήματα, σχολίασε, η διοικήτρια, είναι πολύ πιθανόν «να ληφθούν μέτρα για υφιστάμενα στελέχη» των δύο οργανισμών.
Το μνημόνιο προνοούσε όπως τα εσωτερικά τμήματα ελέγχου σε Τράπεζα Κύπρου (περιλαμβανομένων των μεταφερόμενων εργασιών της Λαϊκής) και Συνεργατισμό υποβάλουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ειδική εξεταστική έκθεση σε σχέση με τις πρακτικές δανεισμού και αναδιάρθρωσης χρέους στους δύο οργανισμούς σε σχέση με δάνεια που σχετίζονται με πρώην και νυν διευθυντικά στελέχη, διοικητικούς συμβούλους, μέλη Επιτροπών και μεγαλομέτοχους. Στόχος ήταν να αναγνωριστούν αποφάσεις που οδήγησαν σε δυσανάλογες απώλειες σε σχέση με τη σημερινή καθαρή αξία των χορηγήσεων.

Το μνημόνιο προνοούσε ότι η Κεντρική θα προχωρήσει σε επεξεργασία των ευρημάτων των εσωτερικών ελεγκτών και θα λάβει την απαιτούμενη δράση στην οποία περιλαμβάνεται και η απαίτηση από τα ίδια τα ιδρύματα να προχωρήσουν με αστικές αγωγές όπου ενδείκνυται με ορίζοντα τον Ιανουάριου του 2015.

«Στόχος είναι όπου αποδειχθεί και είναι εφικτό τα ιδρύματα να ζητήσουν αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές που υπέστησαν», είχε σχολιάσει παλαιότερα ανώτερη πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.       

 

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης