FBME: Zητούν αποζημίωση 500εκ. δολάρια

Αίτημα διαιτησίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν οι μέτοχοι της τράπεζας  FBME Ltd στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ)
στο Παρίσι.

«Στις 28 Οκτωβρίου 2014, οι μέτοχοι της FBME Ltd, κύριοι Ayoub-Farid Michel Saab και Fadi Michel Saab, κατέθεσαν στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ΔΕΕ) στο Παρίσι ένα αίτημα για διαιτησία κατά Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται, η διαιτησία γίνεται σε σχέση με τη Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Λιβάνου και της Δημοκρατίας της Κύπρου, της 9ης Απριλίου 2001 που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Μαρτίου 2003.

 

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι, ως συνέπεια των ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), αυτό που  βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια παράνομη απαλλοτρίωση της περιουσίας τους στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, ζητούν άμεσο διορισμό Διαιτητικού Δικαστηρίου, έτσι ώστε να επιλύσει τη διαφορά με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο προτού προκληθεί περαιτέρω ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Οι ενάγοντες ενεργούν ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες και διευθυντές, και παίρνουν τη Δημοκρατία της Κύπρου σε διεθνή διαιτησία για την προστασία πρωτίστως των συμφερόντων των εργαζομένων της τράπεζας και των οικογενειών τους, των πολυάριθμων καταθετών τους σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και των Κύπριων φορολογούμενων που θα πρέπει τελικά να πληρώσουν το τίμημα για την αποζημίωση που θα επιδικαστεί στους μετόχους μετά τις ανεύθυνες και παράνομες ενέργειες της ΚΤΚ», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι μέτοχοι της FBME Ltd είχαν στο παρελθόν εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε φιλικό διακανονισμό με την ΚΤΚ πριν από την κατάθεση της αίτησης για Διαιτησία.

«Οι ενέργειες της ΚΤΚ και του Διαχειριστή που αυτή διόρισε, για εξαναγκαστική πώληση του υποκαταστήματος της FBME Bank στην Κύπρο, προοδευτικά και τάχιστα καταστρέφουν την αξία της Τράπεζας και οι ενάγοντες επιδιώκουν να μετριαστεί η επίδραση αυτής της παράνομης ενέργειας», αναφέρεται η ανακοίνωση.

Στις 15 Ιουλίου 2014, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN) εξέδωσε Ανακοίνωση Πορισμάτων χαρακτηρίζοντας την FBME ως ένα «ξένο χρηματοοικονομικό ίδρυμα με πρώτιστο σκοπό το ξέπλυμα χρήματος» και αργότερα εξέδωσε Ανακοίνωση Προτεινόμενων Κανονισμών.

Η Ανακοίνωση Πορισμάτων της FinCEN είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες ανταποκρίτριες τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς της FBME σε δολάρια ΗΠΑ. Με αφορμή την ανακοίνωση της FinCEN, η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε τον έλεγχο με σκοπό την πώληση του υποκαταστήματος.

Οι ενάγοντες ζητούν από το Διαιτητικό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Λιβάνου και της Κυπριακής Δημοκρατίας της 9ης  Απριλίου του 2009.

Ζητούν επίσης από το Δικαστήριο να διατάξει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποσύρει αμέσως το διάταγμα 356/2014 για την πώληση της FBME στην Κύπρο.

Επίσης ζητούν η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει πλήρως τους ενάγοντες για τις παραβάσεις του Εναγομένου σύμφωνα με τη Συνθήκη, αποζημίωση η οποία θα πρέπει να υπολογιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά υπολογίζεται τουλάχιστον σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα να διατάξει την Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλει στους Ενάγοντες όλα τα κόστη της διαιτησίας, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε αποζημίωση για τις αμοιβές και τα έξοδα όλων των διαιτητών και τα νομικά έξοδα και δαπάνες που έγιναν από τους ενάγοντες σε σχέση με την παρούσα ανάληψη και διαφορά και

Τέλος να διατάξει την Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλει νόμιμο τόκο σε κάθε χορηγούμενο ποσό έως ότου η Δημοκρατία της Κύπρου συμμορφώνεται με τις εν λόγω χορηγήσεις.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)