Τρ. Κύπρου: Προετοιμάζονται για το πάτωμα

Για την είσοδο της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στα Χρηματιστήρια Λευκωσίας και Αθηνών προετοιμάζονται διεύθυνση και διοίκησης της τράπεζας και γι’ αυτό και έχουν προγραμματίσει road shows για την ερχόμενη βδομάδα.

Διευθυντικά στελέχη της τράπεζας θα μεταβούν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για νέες παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές αφού από τη μία θέλουν να ενημερώσουν όσους δεν κατάφεραν να επενδύσουν κατά την αύξηση κεφαλαίου και από την άλλη να προλάβουν τυχόν μαζική πώληση μετοχών από κουρεμένους καταθέτες που θα βιαστούν να πουλήσουν. 

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η είσοδος της μετοχής στα Χρηματιστήρια θα γίνει κατά πάσα περίπτωση στις 16 Δεκεμβρίου και θα αφορά:

o    3.873.269.066 Συνήθεις Μετοχές οι οποίες εκδόθηκαν στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων και άλλων προϊόντων συνέπεια των Διαταγμάτων σε σχέση με την Ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με διάσωση με ίδια μέσα (Βail in) 
o    5.781.443 Συνήθεις Μετοχές οι οποίες εκδόθηκαν και παραχωρήθηκαν στους κατόχους χρεωστικών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας, συνέπεια των Διαταγμάτων σε σχέση με την Ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με διάσωση με ίδια μέσα (Βail in) 
o    858.708.764 Συνήθεις Μετοχές που εκδόθηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα συνέπεια των διαταγμάτων περί πώλησης ορισμένων εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας, και 
o    4.166.666.667 Νέων Μετοχών που προέκυψαν από την Τοποθέτηση και Ανοικτή Προσφορά. Η Τοποθέτηση και η Ανοικτή Προσφορά αποτελούν την Φάση 1 και 2 της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας σύμφωνα με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ημερομηνίας 28 Αυγούστου 2014
 
Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη κίνηση από μετόχους αλλά και από αναλυτές αφού θα αποτελέσει το τελευταίο τεστ του κουρέματος καταθέσεων. 

Η δύναμη Ross

Η προσοχή στρέφεται στους μετόχους που προέκυψαν από το κούρεμα καταθέσεων και τον τρόπο που θα δράσουν. Το τελευταίο διάστημα παραχωρήθηκε σημαντική μείωση εξωχρηματιστηριακών πράξεων που αφορούν την τράπεζα. Η τράπεζα θεωρεί πως το καλά track record του επενδυτή Wilbur Ross και το πρόσφατο παράδειγμα με την Bank of Ireland ενδεχομένως να πείσει κάποιους να διατηρήσουν τη συμμετοχή ευελπιστώντας σε αύξηση της αξίας της σύντομα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο W. Ross εξέφρασε την άποψη πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές από το κούρεμα.

Πάντως, με βάση την τελευταία ενδεικτική τιμή που δεν είναι άλλη από αυτήν την αύξησης τα 24σεντς, η τιμή της μετοχής θα πρέπει να υπερτιμηθεί κατά 4.1 φορές για να πάρει πίσω τα λεφτά του κάποιος κουρεμένος καταθέτης. 

Για παράδειγμα ένας καταθέτης έχασε από το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου 100χιλ. ευρώ οι οποίες μετατράπηκαν σε 100χιλ. μετοχές της τράπεζας θα πάρει πίσω τα χρήματα του όταν η αξία της μετοχής φτάσει στο ένα ευρώ.

Αναλυτές πάντως, δεν θεωρούν ανέφικτο κάτι τέτοιο σχολιάζουν όμως πως δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, ούτε σε ένα χρόνο. «Θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα αλλά είναι πιθανό». Σημειώνει δε πως είναι ο πιο πρακτικός και εύκολος τρόπος για να αποζημιωθούν κουρεμένοι καταθέτες.

Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις

Πάντως, αν και απομακρυσμένο, δεν αποκλείεται από τη διαπραγμάτευση των μετοχών να προκύψει κι άλλος σημαντικός μέτοχος στην τράπεζα. Γενικότερη εκτίμηση είναι πως με την είσοδο της μετοχής για διαπραγμάτευση σταδιακά θα αυξάνεται το ποσοστό των μετόχων που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου και θα μειώνεται αυτό των κουρεμένων. Εκτός κι αν υπάρχει "άτυπη" συμφωνία μεταξύ των νέων μεγαλομετόχων δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ανακατατάξεις στα ποσοστά που ελέγχει ο καθένας ξεχωριστά.  

   

 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων