Αρχίζουν οι διαμεσολαβήσεις των κόκκινων δανείων

Λύση στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων επιδιώκει να δώσει η Πολιτεία. Ένας θεσμός που αναμένεται να μπει σε εφαρμογή αυτή τη βδομάδα είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για τη αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη βδομάδα το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να δέχεται άμεσα αιτήσεις από δανειολήπτες.

Ο Νόμος προβλέπει ότι στις 25 Νοεμβρίου 2014, το ΔΣ του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης θα πρέπει να ανακοινώσει υπεύθυνα την ημερομηνία, κατά την οποία ο Επίτροπος θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τον νόμο.

Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταχωρημένα τα ονόματα των διαμεσολαβητών που θα διορίζονται. Οι διαμεσολαβητές του Καταλόγου αυτού, οι οποίοι έτυχαν επιμόρφωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε θέματα αναδιάρθρωσης πιστωτικών διευκολύνσεων, θα μπορούσαν να αναλαμβάνουν το εν λόγω διαμεσολαβητικό έργο, νοουμένου ότι θα καταχωρηθούν στον Ειδικό Κατάλογο Διαμεσολαβητών του Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σύμφωνα με το Νόμο.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα για υποβολή αίτησης διορισμού διαμεσολαβητή έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με πιστωτική διευκόλυνση μέχρι €350.000 και ενυπόθηκο ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία από τον ιδιοκτήτη.

Για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ο κύκλος εργασιών τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €250.000 ετησίως. Για τα άλλα νομικά πρόσωπα, το καθαρό ενεργητικό τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €250.000.

Παράλληλα, η διαδικασία διορισμού διαμεσολαβητή δεν εφαρμόζεται σχετικά με πιστωτικές διευκολύνσεις σε σχέση με τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση από δικαστήριο της Δημοκρατίας ή βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία ή διαδικασία εκποίησης ακινήτου. Επομένως, οι αιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους ισχύει κάποιο από τα παραπάνω, η αίτησή τους θα είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιώτης είναι αυτός ο οποίος υποβάλλει την αίτηση για διορισμό διαμεσολαβητή με σκοπό την έναρξη της διαδικασίας της διαμεσολάβησης. Επομένως είναι με δική του πρωτοβουλία που υποβάλλεται η αίτηση για έναρξη της διαδικασίας διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση όμως που ο χρεώστης μπει στη διαδικασία και αποφασίσει να αποχωρήσει πριν τη λήξη της, τότε αναλαμβάνει πλήρως το κόστος της διαμεσολάβησης και αποζημιώνει το ΑΠΙ για το ποσό που έχει καταβάλει.

Όσον αφορά το τραπεζικό ίδρυμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΑΠΙ οφείλει να συμμετάσχει στη διαδικασία διαμεσολάβησης.  Απαγορεύεται από το Νόμο να αποχωρήσει από τη διαδικασία το τραπεζικό ίδρυμα.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος