Αρχιεπίσκοπος: Έμαθαν να κλέβουν και να θέλουν ρουσφέτια και μίζες

Το δημοσίευμα αυτό δεν κομίζει 'γλαύκα εις Αθήνας', απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των New York Times για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως κανείς δεν έβαζε τροχοπέδη στην κατηφόρα και όλοι "έμαθαν να κλέβουν και να θέλουν ρουσφέτια και μίζες".

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, και σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο Δ.Σ της Τράπεζας θα εργαστεί για το καλό των Κυπρίων, προσθέτοντας ότι τους έχει βεβαιώσει πως θα βρίσκεται δίπλα τους για οποιαδήποτε βοήθεια.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT, είπε ότι είναι "πολύ γνωστά και αναμενόμενα", σημειώνοντας πως ο ίδιος γνώριζε την κατάσταση που επικρατούσε, "είχα μιλήσει και στον κ. Χριστόφια και στους Διοικητές των Τραπεζών, έκανα πολλές συναντήσεις μαζί τους, έβλεπα ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο".

"Δεν έβαζε κανείς τροχοπέδη στην οικονομική κατηφόρα και δυστυχώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και είχα αντιληφθεί προ πολλού πως το κράτος δεν πήγαινε καλά, παρόλο που ο φίλος μου ο Χριστόφιας δεν ήθελε να το παραδεχθεί και ήθελε να ρίξει το οικονομικό βάρος στις τράπεζες", συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, πως "κρατούσαν μυστικά τα δάνεια που έκαναν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το λεγόμενο ELA και φτάσαμε στο απροχώρητο και το κράτος δεν μπορούσε να αντέξει αυτό το βάρος και τα φόρτωσαν όλα στην καημένη την Τράπεζα Κύπρου".

Με την κατάρρευση, η Τράπεζα Κύπρου "από Κοινό Κυπρίων έγινε Κοινό Ξένων", είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως το νέο Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου θα εργαστεί για το καλό των Κυπρίων.

 "Θέλω να πιστεύω ότι είναι ξύπνιοι άνθρωποι και θα θέλουν να δουλέψουν με το κοινό της Κύπρου, διότι δεν μπορούν να δουλέψουν μόνο με τους ξένους, πρέπει να δουλέψουν με τον κυπριακό λαό", είπε και πρόσθεσε πως ίδιος τους έχει βεβαιώσει πως θα βρίσκεται δίπλα τους για οποιαδήποτε βοήθεια, "γιατί θέλω το τραπεζιτικό σύστημα στην Κύπρο να κρατηθεί ψηλά, να βοηθήσει τον τόπο και το λαό για να βγούμε από αυτές τις οικονομικές δυσχερείς καταστάσεις".

Ερωτηθείς για τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα που βρίσκονται υπό διερεύνηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως έχει αρκετές αμφιβολίες εάν κάποιοι θα καταδικαστούν, αφού όπως είπε χρειάζονται αποδείξεις και "ένας που ξέρει να κλέψει, ξέρει και να χώσει και είναι πολύ δύσκολο, δυστυχώς, να πάει φυλακή".

 "Ο λαός μας δεν είναι εκδικητικός. Ένας ένας λέει ας μην βρει από μένα, σιωπά, αλλά το κακό συνεχίζεται", είπε και ανέφερε πως αν και η Εκκλησία δεν επιθυμεί να βλέπει ανθρώπους στη φυλακή, "εδώ που φτάσαμε, αν δεν τιμωρηθούν μερικοί, το κακό δεν θα σταματήσει".

Άρα, συνέχισε, πρέπει να τιμωρηθούν ούτως ώστε και οι υπόλοιποι να έχουν φόβο και να σταματήσει αυτή η οικονομική εξαθλίωση, ενώ κάλεσε το κράτος και τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές να είναι πιο αυστηρές.

Για να σταματήσει αυτό το κακό, συνέχισε, "η Κυβέρνηση πρέπει να γίνει αυστηρότατη και το δικαστικό σώμα, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Αστυνομία, όλοι πρέπει να γίνουν αυστηροί για να σταματήσει αυτό το κακό. Η καταστροφή έγινε λόγω αυτής της συμπεριφοράς. Όλοι έμαθαν να κλέβουν, όλοι να θέλουν ρουσφέτια, όλοι να θέλουν μίζες και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και υποφέρει ο λαός".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση