NYT: Η ΕΚΤ συμβούλεψε την ΚΤ να φουσκώσει τις εξασφαλίσεις Λαϊκής

Για ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνέχιση παροχής έκτακτης ρευστότητας στην υπό χρεωκοπία Λαϊκή Τράπεζα κάνει λόγο σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ ήταν εκείνη που συμβούλεψε την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) να φουσκώσει την αξία των εξασφαλίσεων της πρώην Λαϊκής.
 
Όπως αναφέρεται, τον Ιούλιο του 2012, κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ απέστειλε στον τότε Διοικητή της ΚΤΚ, κάποιες συμβουλές για το πώς να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας.

Το μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερ, συμβούλευσε, εναντίον της χρήσης κρατικών ομολόγων για να εξασφαλίσει η Λαϊκή Τράπεζα περισσότερο δανεισμό. Ο κ. Κερ, όπως αναφέρεται, πρότεινε ένα «εναλλακτικό μέτρο», το οποίο ο Κύπριος επικεφαλής της ΚΤ «ίσως ήθελε να εξετάσει».

"Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει κατ `αρχήν την δυνατότητα να εφαρμόζει λιγότερο αυστηρές εκτιμήσεις και  περικοπές σε σχέση με την προσέγγιση που ακολουθείται από το Ευρωσύστημα στις πιστωτικές πράξεις του," έγραψε ο κ. Κερ σε e-mail, το οποίο επικαλούνται οι New York Times.

Όπως αναφέρεται, ήταν ο κ. Κερ και η ΕΚΤ και όχι η Κύπρος που «έριξαν την ιδέα» να ακολουθηθούν τέτοιες πρακτικές δανεισμού. Ουσιαστικά, είχε προτείνει όπως η ΚΤΚ της Κύπρου  υπερτιμήσει την αξία των εξασφαλίσεων της Λαϊκής, έτσι ώστε να μπορεί να διοχετεύσει περισσότερο δανεισμό έκτακτης ανάγκης στην προβληματική τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κερ φάνηκε να παραβιάζει βασική αρχή της ΕΚΤ: ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη διάσωση μιας χρεοκοπημένης τράπεζας - ή μιας κυβέρνησης.

Η ΕΚΤ υπερασπίστηκε τις πράξεις της στην Κύπρο

Όπως δήλωσε ο κ. Κερ: «Το εκτελεστικό Συμβούλιο προετοιμάζει και ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο σε δεκαπενθήμερη βάση σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA). Αυτό γίνεται ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στον ELA, εάν κάτι τέτοιο αποτελεί παρέμβαση στη νομισματική πολιτική. Το e-mail που έχετε είναι μια αντανάκλαση αυτής της διαδικασίας. "
Όπως αναφέρει η εφημερίδα αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η ΕΚΤ φαίνεται  ήταν πρόθυμη να αγνοήσει τους κανόνες της και να υπαγορεύσει πολιτική σε κυρίαρχες κυβερνήσεις για την πρόληψη μιας ευρύτερης μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Προσθέτει ότι αυτή η στάση της ΕΚΤ αντικατοπτρίζεται και σε έγγραφα που αναφέρονται στη  δημοσιονομική κρίση της Ιρλανδίας το 2010, που δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα απειλούσε να κόψει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας εκτός αν η Ιρλανδία εισερχόταν σε πρόγραμμα λιτότητας.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία όπως και η Ιρλανδία αντιμετωπίζει την πτώχευση ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των τραπεζών της, παρόμοιες προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να διοχετεύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στη Λαϊκή Τράπεζα παρά τα συντριπτικά στοιχεία που έδειχναν ότι η Τράπεζα έβαινε προς την χρεοκοπία.

Αναφερόμενη στη έκθεση για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η εφημερίδα γράφει ότι σε αυτήν επιρρίπτονται ευθύνες στους δύο πρώην διοικητές της ΚΤΚ Πανίκο Δημητριάδη και Αθανάσιο Ορφανίδη και σε μικρότερο βαθμό στην ΕΚΤ, για τη διατήρηση στη ζωή μιας νεκρής τράπεζας για πάνω από ένα χρόνο.

Όσον αφορά την Κύπρο, αναφέρεται, ότι το κύριο ερώτημα που δίχαζε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ από το φθινόπωρο του 2011 έως το Μάρτιο του 2013 ήταν κατά πόσο η Λαϊκή Τράπεζα  ήταν φερέγγυα.
«Συγκλονισμένη από κόκκινα δάνεια και μεγάλες ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η τράπεζα έχανε ήδη καταθέσεις από το 2011, όταν η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο της ΚΤΚ για παροχή σε αυτήν βραχυπρόθεσμου δανεισμού».

Καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρεται, οι δύο πρώην διοικητές της ΚΤΚ επέμεναν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να επιτρέψει στα κέρδη, σύμφωνα με παρουσίαση που έκαναν στους συναδέλφους τους στην Φρανκφούρτη. Σε συνεδρίαση  της ΕΤΚ στη Βαρκελώνη στις 3 Μαΐου του 2012, ο κ. Κερ, σημείωσε μεγάλες απώλειες της Λαϊκής Τράπεζας και τόνισε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι από την ανάλυση της ίδιας της τράπεζας,  ο βασικός δείκτης κυρίων ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1) ήταν αρνητικός. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε η έγκριση περισσότερης έκτακτης ρευστότητας για την τράπεζα.

Καθώς οι δείκτες της Λαϊκή Τράπεζας επιδεινώθηκαν από την Άνοιξη του 2012, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άρχισαν να ανησυχούν ότι παραβίαζαν τους δικούς της κανόνες με την έγκριση των δανείων σε μία τράπεζα που ήταν σχεδόν αφερέγγυα. Ανάμεσα σε όσους προέβαλλαν περισσότερο αυτό το επιχείρημα ήταν ο Γενς Βάιντμαν, Πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Το 2012, είχε καταφερθεί ενάντια στα όσα θεωρούσε ότι ήταν «διάσωση από την πίσω πόρτα» για την Κύπρο και επίμονα υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθεί ο δανεισμός προς την τράπεζα, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης.

Όπως υποστηρίζεται, ο κ. Κερ όχι μόνο φαίνεται να αγνόησε τον κανόνα της ΕΚΤ να κρατά αποστάσεις από αποφάσεις παροχής έκτακτου δανεισμού από εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά πρότεινε και ένα σχέδιο με το οποίο η ΕΚΤ θα εξασφάλιζε δανεισμό με βάση αμφίβολες εξασφαλίσεις. "Αν ο E.L.A. παρασχέθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, " ανέφερε ο κ. Βάιντμαν, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Δημητριάδης, στην απέλπιδα προσπάθεια του να συνεχίσει η ρευστότητα, δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του κ. Βάιντμαν. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το Σεπτέμβριο του 2012, εξηγούσε λεπτομερώς, πώς το προσωπικό του είχε επινοήσει ένα σύστημα για αύξηση της αξίας των εν λόγω εξασφαλίσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξεπερνά «τα ενδεδειγμένα επίπεδα σύνεσης».

Λίγους μήνες αργότερα, με τα ερωτήματα να αυξάνονται αναφορικά με αυτή την «ανορθόδοξη προσέγγιση», ο κ. Δημητριάδης απέστειλε νέα επιστολή στον κ. Ντράγκι προς υπεράσπιση των τεχνικών εκτίμησης των εξασφαλίσεων.
«Αυτά τα δάνεια έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και για την Κύπρο και την γειτονική Ελλάδα», ανέφερε η επιστολή. Ταυτόχρονα προειδοποιούσε για ένα σενάριο καταστροφής, αν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια «εξαιρετικά σημαντική συστημική τράπεζα" αποσύρονταν.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις τους τόσο ο κ. Ορφανίδης όσο και ο κ. Δημητριάδης απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι είχαν εγκριθεί δάνεια σε αφερέγγυα τράπεζα.  Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι εκτιμήσεις των εξασφαλίσεων που πραγματοποιήθηκαν από την ΚΤΚ ήταν "αρκετά συντηρητικές."

Τέλος αναφέρεται ότι πριν από το κλείσιμό της η Λαϊκής, η τράπεζα και η Κύπρος είχαν απορροφήσει € 10 δισ. σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, εν μέρει χάρη στο σχέδιο που επινοήθηκε από τον κ. Κερ, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν στο τέλος οι καταθέτες και όχι η ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)