Ελληνική… εναντίον Τράπεζας Κύπρου στα road shows

Τους μεσοπρόθεσμους στόχους μεγέθυνσης της Ελληνικής Τράπεζας αποκαλύπτει η παρουσίαση που θα γίνει σε θεσμικούς επενδυτές στα πλαίσια των road shows που ξεκινούν τη Δευτέρα στα πλαίσια της αύξησης κεφαλαίου μέσω έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης συνολικού ύψους 220εκ. ευρώ.

Τη Δευτέρα, ομάδα από διευθυντικά στελέχη της τράπεζας θα βρεθεί στο Λονδίνο απ’ όπου και θα αρχίσουν οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές. Στην ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και ο νέος CEO της τράπεζας Bert Pijls. 

Η ομάδα θα αναλύσει στους ενδιαφερόμενους, ανάμεσα τους φαίνεται να είναι και η EBRD, το σκεπτικό μεγέθυνσης της τράπεζας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στόχος της τράπεζας είναι να αυξήσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο φτάνοντας να έχει πέραν από 10% συνολικό μερίδιο σε σύγκριση με 7.2% που είχε το εννιάμηνο του 2014. Για να γίνει αυτό, η τράπεζα προτίθεται να αυξήσει το δείκτη δανείων προς καταθέσεις πέραν του 70% από το υπερβολικά συντηρητικό 53.3% που βρίσκεται σήμερα. 

Σε ετήσια βάση, η τράπεζα προτίθεται να βελτιώσει το επιτοκιακό περιθώριο από 3.35% που βρίσκεται σήμερα σε πέραν του 3.5% μεσοπρόθεσμα, κάτι που δημιουργεί, ωστόσο, ερωτήματα σε σχέση με την πολυαναμενόμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με τις 28 Φεβρουαρίου, η τράπεζα αύξησε το πελατολόγιο της κατά 50.000 στις 370.000.

Σε σχέση με το κόστος λειτουργίας, η Ελληνική φαίνεται να είναι σχετικά ικανοποιημένη με τα υφιστάμενα δεδομένα που κυμαίνονται κοντά στο 40% των εισοδημάτων με εξαίρεση κάποια προσωρινά συμβόλαια παροχής υπηρεσιών (βλ. Rothschild κτλ) που ανεβάζουν τον δείκτη στο 47.2%. 

Σε σημαντική μείωση του Cost of Risk προβλέπει η Ελληνική μεσοπρόθεσμα από 7.8% σε ετήσια βάση σε περίπου 1.5%. Όσον αφορά τα πρωτοβάθμια κεφάλαια στόχος είναι να παραμένουν σταθερά πάω από 10%. Όσον αφορά την αναμενόμενη απόδοση για τους μετόχους προβλέπεται σε πέραν του 15% πάντα μεσοπρόθεσμα. 

Μετά το Λονδίνο, η διευθυντική ομάδα της τράπεζας θα κατευθυνθεί προς Νέα Υόρκη, Αθήνα αλλά και Ντουμπάι σε μία προσπάθεια να διευρύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το φάσμα των επενδυτών της έχοντας ήδη τη δέσμευση Wargaming και Third Point για εξάσκηση των δικαιωμάτων που τους αναλογούν αλλά ενδεχόμενης προεγγραφής για άσκηση επιπρόσθετων δικαιωμάτων που θα μείνουν αδιάθετα. Third Point και Wargaming ελέγχουν από 20.32% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η Δήμητρα Επενδυτική 10.64%, η Αρχιεπισκοπή και συνδεδεμένα μέρη 7.99%. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαια ελέγχεται από ντόπιους κατά 25.74% και το υπόλοιπο 14.99% από ξένους.

Με δεδομένη την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου για 1δις ευρώ, η Ελληνική όχι μόνο δεν αποφεύγει την σύγκριση αλλά την επιδιώκει. Οι πιο κάτω πίνακες από την παρουσίαση είναι ενδεικτικοί. 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ