Ν. Παπαδόπουλος: Έχουν αναδιαρθρωθεί €3 δισ.

Το θέμα των μαζικών επιστολών προς δανειολήπτες και εγγυητές που αποστέλλουν οι τράπεζες, η μη ανταπόκριση των τραπεζών σε αιτήματα δανειοληπτών για αναδιάρθρωση των δανείων τους και η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των πιο πάνω συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπήρξε ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα, το Σύνδεσμο Τραπεζών και τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με το θέμα της αποστολής μαζικών επιστολών από τις τράπεζες προς δανειολήπτες προς απαίτηση των οφειλών.

 

Όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, οι επιστολές αυτές έχουν σταλεί με βάση οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι η ίδια η ΚΤ που έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες να ενημερώσουν τους δανειολήπτες, τους εγγυητές και όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις απαιτήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, «δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι οποιεσδήποτε διαδικασίες με βάση τη νέα νομοθεσία περί εκποιήσεων,  καθώς μέσα στο νόμο υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός των 120 ημερών και επομένως θα ήταν και αδύνατο να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε διαδικασίες».

Πρόσθεσε πως αυτό που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ένα στάδιο επεξεργασίας της νέας νομοθεσίας και μελετούν τα επόμενα τους βήματα σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες που τους παρέχει η νομοθεσία.

Ανέφερε τέλος πως σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία της ΚΤ μέχρι σήμερα «από τα €28 δισ. τα €3 δισ. έχουν αναδιαρθρωθεί».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης
χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητική τη στάση της ΚΤ την οποία επέκρινε ότι «ουσιαστικά στρουθοκαμηλίζει καθώς δεν βλέπει να υπάρχει καμία πίεση από τις τράπεζες στους οφειλέτες, θεωρεί εντελώς φυσικό να βομβαρδίζονται με επιστολές από τις τράπεζες μικροοφειλέτες που χρωστούν €3.000 - €5.000, θεωρεί εντελώς φυσιολογικό να έχει μέχρι σήμερα τύχει αναδιάρθρωσης ένα πολύ μικρό ποσοστών των δανείων, μόλις 10% και θεωρεί επίσης πολύ φυσικό οι τράπεζες να συνεχίσουν να παραβιάζουν τον δικό της κώδικα».

Ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί εντελώς αφύσικη τη στάση αυτή της ΚΤ την οποία και καταγγέλλει και έκανε λόγο για συμπαιγνία μεταξύ ΚΤ και τραπεζών με στόχο να πληγούν οι μικροοφειλέτες και οι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας της οικονομίας στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους