Τραπεζικό μπρα-ντε-φερ ενόψει

Μέσα από κούρεμα καταθέσεων περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές και μία οικονομία που… ψάχνει από πού να κρατηθεί προέκυψαν τέσσερις από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης.

Φρέσκο χρήμα, νέοι μέτοχοι αλλά και μία καταβαραθρωμένη εμπιστοσύνη που πρέπει να κερδηθεί εκ νέου. Ένα βήμα πριν το 2015, και οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου μπορούν να κάνουν σχεδιασμούς για το νέο τραπεζικό σκηνικό που τείνει να δημιουργηθεί.

Τράπεζα Κύπρου η μεγάλη

Εφοδιασμένη με 1δις, ισχυρούς μετόχους και διεύθυνση θα επιχειρήσει να απαλλαγή από την ταμπέλα του κουρέματος και κάκιστων αποφάσεων στο πρόσφατο παρελθόν θέλοντας να πείσει πως… εξακολουθεί να έχει ηγεμονική θέση.
Οι τελευταίες εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο, θέλουν την τράπεζα να επικεντρώνεται στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της καθώς θεωρείται και ο πιο κοντινός δρόμος για να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πελατών της. Άλλωστε, η φυγή καταθέσεων 1200εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και μάλιστα έχοντας αποδεσμεύσει μόνο μέρος των δεσμευμένων καταθέσεων, προκαλεί προβληματισμό. Στόχος είναι η συγκράτηση του φαινομένου (άρχισε να φαίνεται από το δεύτερο τρίμηνο μία σχετική τάση) πριν την απελευθέρωση των εξωτερικών περιορισμών.  Η μείωση του ELA δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο παθητικό της τράπεζας αλλά πουλά και επικοινωνιακά.
Την ίδια ώρα, εκτός από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η τράπεζα θα πρέπει να διορθώσει και ένα καθόλου υγιή δείκτη που φέρνει το ποσοστό των καταθέσεων έναντι των δανείων στο 148%.  Η επικείμενη εφαρμογή της πρόνοιας για πώληση ομαδοποιημένων δανείων δεν αναμένεται να αφήσει ασυγκίνητη την τράπεζα. Άλλωστε, η τράπεζα ήδη πούλησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επόμενο διάστημα εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και για την πώληση της συμμετοχής στη ρωσική Uniastrum με τη ρωσική Alfa-Bank να φαίνεται να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον. Είναι γνωστό το ρητό του J. Hourican "Shrinking to strength"
Η τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να κτίζει επικοινωνιακά στο 1δις που άντλησε, στα «μεγάλα» ονόματα που μπαίνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και σε σειρά προϊόντων που είτε ξεκίνησαν είτε αναμένονται το επόμενο διάστημα. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις σε σχέση με το προσωπικό αφού ο Wilbur Ross φαίνεται να θεωρεί πως υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα σε σχέση με τον αριθμό των καταστημάτων που έχει απομείνει.

Συνεργατισμός: Είμαστε πρώτοι

Ο κρατικός Συνεργατισμός το πρώτο εξάμηνο του 2014 έχασε πάνω από 900εκ. καταθέσεων στη βάση του συλλογισμού «αφού δεν κουρεύτηκε ακόμα θα κουρευτεί… σήμερα». Ένα sms ήταν αρκετό για να φύγουν μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα Συνεργατικά. Επικοινωνιακά, ήδη άρχισε να κτίζει στην «πρωτιά» που απέσπασε στα τεστ. Από πλευράς ποσοστών, το πλεόνασμα  που παρουσίασε ήταν όχι μόνο μεγαλύτερο από των άλλων κυπριακών τραπεζών αλλά και από όλων των ελληνικών. Κάτι που «κτυπά» στο μάτι του απλού πολίτη. Το μειονέκτημα των ΣΠΙ είναι πως βρίσκονται πίσω στο κομμάτι των αναδιαρθρώσεων ενώ φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα υπερβολικής συγκέντρωσης στην κορυφή της πυραμίδας χειρισμού χιλιάδων υποθέσεων. Από την άλλη, δειλά-δειλά στα υψηλά δώματα αρχίζουν να μιλούν και για περιπτώσεις όπου θα υπάρξουν διαγραφές οφειλών εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή που θα αποφέρει όφελος. Κίνηση που μπορεί να πουλήσει και επικοινωνιακά αφού η από στόμα σε στόμα διαφήμιση εξακολουθεί να είναι η καλύτερη στις μάζες. Από την άλλη, κρύβει κινδύνους αφού πρόκειται για κρατικό πιστωτικό ίδρυμα και η ιστορία έδειξε πως οι παρεμβάσεις είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνουν την εμφάνισή τους. Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται και η χρήση του εργαλείου των εκποιήσεων από ένα οργανισμό που ελέγχεται από την κυβέρνηση η οποία ήδη έχει τη ρετσινιά της αποδοχής του κουρέματος.

Κάνει παιχνίδι η Ελληνική

Τέλος στη συντηρητική πρακτική (που την έσωσε από τα χειρότερα) και στην «πολιτική του καλού παιδιού» από την Ελληνική Τράπεζα το 2015 αφού οι μέτοχοι της αδημονούν να μετουσιώσουν σε κέρδος την επένδυση τους. Έχοντας αποφύγει το κούρεμα αλλά και τις φήμες περί κουρέματος, με διαχειρίσιμο προβληματικό χαρτοφυλάκιο ήδη δείχνει τις προθέσεις της. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο αύξησε τις καταθέσεις της κατά 5% ενισχύοντας τη ρευστότητα της, μεγέθυνε τον ισολογισμό της κατά 4% και αύξηση τη θέση σε κινητές αξίας κατά 48%. Το μερίδιο αγοράς σε δάνεια ανήλθε σε 7.2% το δεύτερο εξάμηνο σε σύγκριση με 7% στο τέλος του 2013 ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος μέχρι το τέλος του έτους. Η πρόεδρος της τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου σε συνέντευξη στον Πολίτη εξέφρασε την πρόθεση της τράπεζας για αγορά δανείων ώστε να μεγαλώσει το μερίδιο. 
Ο επικείμενος διορισμός CEO θα αποτελέσει το τελικό έναυσμα για πλήρη εφαρμογή του πλάνου επέκτασης της τράπεζας η οποία ήδη εκμεταλλεύεται τις διάφορές βραβεύσεις που λαμβάνει.

RCB σε χαμηλές εσωτερικές πτήσεις

Ο ρωσικός πυλώνας του συστήματος δεν αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη στροφή στην κυπριακή αγορά αν και μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες νέες επιχειρηματικές δανειοδοτήσεις. Άλλωστε, ο πρόεδρος της FC Otkritie Bank που πρόσφατα απέκτησε το 20% της τράπεζας δήλωσε χαρακτηριστικά βλέπουν τη συγκεκριμένη πράξη ως μία υποσχόμενη επένδυση και ως ευκαιρία να αναπτύξουν τις δραστηριότητες της τράπεζας στις ξένες αγορές. «Το να γίνουμε μέτοχοι σε μια μεγάλη τράπεζα σε χώρα μέλος της ΕΕ θα μας βοηθήσει να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας και να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναμένουν».
Η τράπεζα πάντως προχώρησε πρόσφατα σε άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό ωστόσο αυτό που φαίνεται να περιμένει κυρίως είναι την άρση των περιορισμών για τις συναλλαγές εξωτερικού.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε

Μπορεί η κυπριακή οικονομία να αναπτύσσεται καλύτερα του αναμενόμενου ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα αξιολόγησης από τους οίκους. Η ανάπτυξη το 2015 (αν έρθει) θα είναι αναιμική και μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης ενώ τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και εταιρείες εξακολουθούν να είναι βουτηγμένα στα χρέη. Σύμφωνα με τη Symmetria «το επίπεδο του ιδιωτικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της οικονομίας και σε σχέση με τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους άλλων κρατών παραμένει υψηλό δυσκολεύοντας τη ροή της διαθέσιμης ρευστότητας –όσης υπάρχει- στην οικονομία. Δυστυχώς το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί χρόνο προσαρμογής».
Οι ίδιες οι τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα ιδιαίτερο αυστηρό περιβάλλον εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και λειτουργίας ενώ για πρώτη φορά θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του SSM.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επενδύσουν συνετά σε μία κορεσμένη οικονομία και όχι σε φούσκες όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

 

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια