Κριτής τα τεστ για προσέλκυση καταθέσεων

Ως πρώτο βήμα για επιστροφή της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζει ο συμβουλευτικός οίκος Symmetria τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, τονίζοντας όμως πως η πλήρης αποκατάσταση θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα αφού ακόμα υπάρχουν αρκετά θέματα που χρίζουν επίλυσης. 

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής, σημειώνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο οίκος, θεωρούνται θετικά για τον εγχώριο πιστωτικό τομέα και το κράτος δεδομένου ότι οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων για το συνεργατικό πιστωτικό τομέα θα οδηγούσαν σε αντίστοιχη αύξηση του δημοσίου χρέους ενώ οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων για την Τράπεζα Κύπρου θα κατέληγαν -μόνο μερικούς μήνες μετά από την πρόσφατη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου €1δις - σε απομείωση (dilution) των επενδύσεων των νέων της μετόχων καθώς και των επενδύσεων των μετόχων της που προέκυψαν από την επιβολή των διαταγμάτων ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα το Μάρτιο 2013.

«Τα αποτελέσματα αναμένεται γενικά να τονώσουν την εμπιστοσύνη στην Κύπρο, τον πιστωτικό της τομέα και το πρόγραμμα προσαρμογής της, υποβοηθώντας

- τη σταδιακή επιστροφή των μετρητών που κρατούνται από νοικοκυριά σε χρηματοκιβώτια, θυρίδες ασφαλείας και οικίες στις τράπεζες,

- τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών εξαγωγής κεφαλαίων από τη χώρα

- την έκδοση κρατικού ομολόγου στις διεθνείς αγορές πριν το τέλος του έτους, επιτρεπόντων των επιπέδων των αποδόσεων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά».

Οι πιο πάνω στόχοι, προστίθεται, υποστηρίζονται περαιτέρω από την αναβάθμιση από τους Standard & Poor's Ratings Services των μακροπρόθεσμων κρατικών πιστοληπτικών διαβαθμίσεων της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε B+ από B και της αναθεώρησης από τους Fitch Ratings της Προοπτικής της Κύπρου σε Θετική από Σταθερή στις 24 Οκτωβρίου 2014. Επιπρόσθετο θετικό παράγοντα, σύμφωνα με τη Symmetria, αποτελεί και η πρόσφατη ανοδική αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος («ΑΕΠ») της Κύπρου και η συνεπακόλουθη πτώση του λόγου χρέους-προς-ΑΕΠ που ακολούθησε την αναθεώρηση της μεθοδολογίας στατιστικού υπολογισμού από τη Eurostat. «Τα προαναφερθέντα αποτελούν και παράγοντες που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Νωρίς για έξοδο από Μνημόνιο

Οι επιπτώσεις των πιο πάνω εξελίξεων στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων και το κόστος δανεισμού του κράτους αναμένονται να ξεκαθαρίσουν εντός του επόμενου διαστήματος, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές, τονίζει η εταιρεία. «Όσο οι αποδόσεις κινούνται καθοδικά, τόσο περισσότερα οφέλη θα πρέπει να αναμένονται. Κάτι
τέτοιο υποστηρίζει και τη θέση για γρηγορότερη έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής και το Μνημόνιο Συναντίληψης με τους διεθνείς δανειστές, παρόλο που στο παρόν στάδιο δεν φαίνονται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για εξέταση τέτοιου ενδεχομένου».

Νομοθεσία εκποιήσεων και μετά μείωση επιτοκίων

Μέσα από το σημείωμα, εκφράζεται η άποψη πως τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής δεν θα οδηγήσουν σε άμεσηκαι ουσιαστική αποκλιμάκωση των δανειστικών αν και αποτελούν ένα απαραίτητο και κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. 
Στα ίδια πλαίσια, η εταιρεία θεωρεί την εφαρμογή αποτελεσματικών πλαισίων εκποιήσεων και αφερεγγυότητας απαραίτητη. «Νοουμένου ότι τα προαναφερθέντα οδηγούν σε τερματισμό των στρατηγικών χρεοκοπιών και αναστροφή της θετικής τάσης διαμόρφωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μια ουσιαστικότερη σταδιακή αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων θα είναι πιθανή».

Κατά την άποψη της εταιρείας, δεν κάνει νόημα για τις τράπεζες να στοχεύσουν μικρούς προβληματικούς ιδιώτες δανειζόμενους εκτεταμένα «και δεν αναμένουμε να το πράξουν».

Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως το επίπεδο του ιδιωτικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της οικονομίας και σε σχέση με τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους άλλων κρατών παραμένει υψηλό δυσκολεύοντας τη ροή της διαθέσιμης ρευστότητας –όσης υπάρχει- στην οικονομία. «Δυστυχώς το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί χρόνο προσαρμογής».

Καταθετική μάχη

Τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν επίσης επιπτώσεις στα μερίδια καταθέσεων σε κάποιο βαθμό, με τις συγκρίσεις πιστωτικών ιδρυμάτων από καταθέτες και το κοινό στην Κύπρο να είναι αναπόφευκτες. «Καλύτερα αποτελέσματα από κάποιες τράπεζες σε σύγκριση με άλλες αναμένεται να ληφθούν υπόψη, παρόλο που υπάρχουν διαφορές στις λεπτομέρειες που μπορεί να απαιτούν περισσότερη εμπειρία και τεχνογνωσία για να γίνουν κατανοητές
και να αξιολογηθούν. Τα αποτελέσματα των Ελληνικών τραπεζών με εγχώρια παρουσία επίσης αναμένεται να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο αυτό».

Ως αποτέλεσμα, εκφράζεται η θέση πως ο ανταγωνισμός για καταθέσεις αναμένεται να ενταθεί, με συγκεκριμένα ιδρύματα να παρουσιάζονται ισχυρότερα και πιο εξοπλισμένα με πειστικά εργαλεία μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αντοχής. Καθίσταται εμφανές, σημειώνεται, ότι κάποια ιδρύματα έχουν ήδη εντείνει τις
προσπάθειες βελτίωσης της δημόσιας εικόνας τους και της αντίληψης του κοινού για αυτά και τις προσπάθειες κάλυψης εδάφους στις επόμενες μέρες και βδομάδες με απώτερο στόχο την περιζήτητη ρευστότητα.

Ανοίγει ο δρόμος για Τρ. Κύπρου

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής αναμένεται να υποβοηθήσουν την Τράπεζα Κύπρου, σε κινήσεις που θα ακολουθήσουν:
- στην τοποθέτηση ομολόγου σε διεθνείς επενδυτές κατά προτίμηση πριν το τέλος του έτους, το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και
- στην εισαγωγή των νέων μετοχών και την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου