Ζητούν τερματισμό ενεργειών Κεντρικής για FBME

Τον τερματισμό των ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου όσον αφορά την Federal Bank of Middle East (FBME) ζητούν οι μέτοχοι της τράπεζας στο πλαίσιο διαδικασίας διαιτησίας στο Δικαστήριο Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ) στο Παρίσι, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για πώληση του υποκαταστήματος στην Κύπρο στερεί τα δικαιώματα της τράπεζας να της δοθεί μια σωστή ακρόαση από τους αρμόδιους των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση των μετόχων της FBME αναφέρεται ότι «εκ μέρους των Μετόχων της Τράπεζας FBME Ltd, έχουν κατατεθεί τα έγγραφα για τη διαιτησία στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ)στο Παρίσι και αφορά τη μονομερή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να επιδιώξει να πωλήσει το υποκατάστημα της Τράπεζας FBME στην Κύπρο, ενέργεια την οποία οι ιδιοκτήτες θεωρούν ως μια εχθρική και παράνομη κατάληψη».

Οι μέτοχοι, σημειώνεται, «ζητούν τερματισμό των ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Ειδικού Διαχειριστή της, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες συνθήκες προστασίας επενδύσεων».

Υποστηρίζεται ότι τα μέτρα για την FBME στην Κύπρο «εκδόθηκαν σύμφωνα με το Ειδικό Διάταγμα Εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που σχεδιάστηκε για τις αφερέγγυες τράπεζες ή εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, όχι για ένα υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως η Τράπεζα FBME, όπου η οικονομική κατάσταση κατά το χρόνο του ψηφίσματος ήταν και εξακολουθεί να είναι υγιής και απόλυτα σύμφωνη με την κεφαλαιακή επάρκεια και τις απαιτήσεις φερεγγυότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έγιναν ως αποτέλεσμα κατηγοριών από την Υπηρεσία FinCEN του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στις 15 Ιουλίου 2014». Δόθηκε χρόνος στην FBME, προστίθεται, «μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου για να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές, πράγμα που έχει κάνει. Αντίγραφο του Δημόσιου Σχόλιου που συνόδευε την απάντηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.fbmeltd.com», ενώ η Υπηρεσία «αναμένεται να εκδώσει τις τελικές της αποφάσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες».

«Η FBME Ltd πιστεύει ότι η απόφαση για πώληση του υποκαταστήματος στην Κύπρο στερεί τα δικαιώματα της Τράπεζας να της δοθεί μια σωστή ακρόαση από τη FinCEN, προτού προκληθεί περισσότερη ζημιά», αναφέρεται.

Οι μέτοχοι της FBME, καταλήγει η ανακοίνωση, «πιστεύουν ακράδαντα ότι οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ζημιώνουν την Κύπρο και την υπόληψή της ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο προκαλώντας επιπρόσθετες νομικές ενέργειες, καθώς τα μέτρα αυτά θα αμφισβητηθούν σε τοπικά και διεθνή δικαστήρια».

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.