Μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κινδύνους οι τράπεζες

INBusinessNews  27/10/2014 08:10
Μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κινδύνους οι τράπεζες

Μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κινδύνους οι τράπεζες

INBusinessNews  27/10/2014 08:10

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου εκφράζει την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης των τεσσάρων κυπριακών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

«Η ολοκλήρωση της άσκησης ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για επίτευξη διαφάνειας, εμπέδωση σταθερότητας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ευρύτερα στον τραπεζικό τομέα ολόκληρης της Ευρώπης».

Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, ειδικά για την Κύπρο, αναφέρει ο Σύνδεσμος, καταδεικνύουν ότι οι τράπεζες μας έχουν ανταποκριθεί θετικά στις αυστηρές απαιτήσεις του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από μια τυχόν ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων.

«Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι Τράπεζες μας τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων».

Οι θετικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τη διεθνή αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, στοιχεία απαραίτητα στη συνολική προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνολικής Αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αναλάβει στις αρχές Νοεμβρίου την ευθύνη εποπτείας των τραπεζών στις χώρες της ευρωζώνης, στοχεύοντας στη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στην περαιτέρω ενοποίηση του τομέα των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας