BOCY: Διασφάλιση το 1δις

Η απόφαση της Τράπεζας να αυξήσει προληπτικά το μετοχικό κεφάλαιό της κατά €1 δις τον Σεπτέμβριο του 2014, διασφάλισε ότι η Τράπεζα διαθέτει ικανοποιητικά κεφάλαια για την Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζει η Τράπεζα Κύπρου μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα») έχει περάσει επιτυχώς την Συνολική Αξιολόγηση 2014 της ΕΚΤ («Συνολική Αξιολόγηση») που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ») σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή («ΕΤΑ»)  και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου («ΚΤΚ»)».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, ως αποτέλεσμα  του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με τις μεταβατικές διατάξεις σε ισχύ από την 1.1.2014) που έχει προσαρμοστεί βάσει του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού AQR, εκτιμάται στο 7,28%, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1  που έχει προσαρμοστεί μετά το βασικό σενάριο εκτιμάται στο 7,73% και ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1  που έχει προσαρμοστεί μετά το δυσμενές σενάριο εκτιμάται στο 1,51%. Με βάση τους εκτιμώμενους δείκτες κεφαλαίου, η θεωρητική υστέρηση κεφαλαίων μετά την Συνολική Αξιολόγηση ανέρχεται σε €919 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δις που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, η θεωρητική υστέρηση κεφαλαίων υπερκαλύπτεται και υπάρχει πλεόνασμα κεφαλαίου €81 εκατ. Ως εκ τούτου η Τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες για ενίσχυση κεφαλαίου.  Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δις, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 που έχει προσαρμοστεί βάσει του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού AQR, εκτιμάται στο 11,53% (με τις μεταβατικές διατάξεις), ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 που έχει προσαρμοστεί μετά το βασικό σενάριο εκτιμάται στο 11,62% και ο  δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 που έχει προσαρμοστεί μετά το δυσμενές σενάριο εκτιμάται στο 5,85%.

Στα πλαίσια της Τρίτης Φάσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου , η Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει με την Δημόσια Προσφορά μέχρι €100 εκατ. νέων συνήθη μετοχών για υποβολή προσφορών από υφιστάμενους μετόχους πριν την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την επιφύλαξη της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων, η Δημόσια Προσφορά και η εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014.   

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Δρ. Κρίστης Χασάπης σε δήλωση του ανέφερε:  «Το θετικό αποτέλεσμα στη Συνολική Αξιολόγηση επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, ακόμη και υπό τις πιο ακραίες υποθετικές συνθήκες. Επίσης αντανακλά τις έγκαιρες και προληπτικές ενέργειες της Τράπεζας για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας πριν τη Συνολική Αξιολόγηση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την Τράπεζα και θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταθετών, μετόχων και άλλων προς την Τράπεζα. Ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Τράπεζα θα συνεισφέρει αλλά και θα επωφεληθεί σημαντικά από τη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων και της εμπιστοσύνης στην τοπική αγορά.»

Σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, John Hourican, πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι προληπτικές ενέργειες τις οποίες λάβαμε κατά τη διάρκεια του 2014, και συγκεκριμένα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δις, έχουν διασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στην Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ. Η προληπτική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θωράκισε κεφαλαιακά την Τράπεζα ούτως ώστε να αντεπεξέλθει θετικά ακόμη και στο σενάριο των δυσμενών εξελίξεων που προβλέπεται από τις αρχές. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί τα κατάλληλα κεφάλαια λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Παραμένουμε δεσμευμένοι και συγκεντρωμένοι στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και σταδιακά και σταθερά γινόμαστε ισχυρότερη και καλύτερη τράπεζα για τους πελάτες μας, τους μετόχους μας, το προσωπικό μας και την Κύπρο γενικότερα. Μια ισχυρότερη Τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση για να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ευημερίας στη χώρα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους για την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να μας δείχνουν και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι αυτή η εμπιστοσύνη είναι απόλυτα δικαιολογημένη.»

 

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού