Συνεργατισμός: Πλεόνασμα 331 εκ. ευρώ

Πλεόνασμα €331 εκ. κεφάλαια στο Ακραίο Σενάριο και  €526 εκ. στο Βασικό Σενάριο παρουσιάζει ο Συνεργατισμός μετά την άσκηση αντοχής της Ευρψπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Παράλληλα, ο Συνεργατισμός καταγράφει με βάση το    Βασικό Σενάριο ίδια κεφάλαια της τάξης του 14,1% με όριο το 8% και στο ακραίο Σενάριο ίδια κεφάλαια 9,3% με όριο το 5,5%.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού έχουν χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή του σημείου εκκίνησης της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που διενήργησε η ΕΚΤ, προκύπτει ότι οι προβλέψεις για το σύνολο του ενεργητικού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα (ΣΠΤ) στις 31.12.2013 ήταν απόλυτα επαρκείς με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες προβλέψεων.

  1. Τα βασικά ευρήματα της Συνολικής Αξιολόγησης (τα αναλυτικά αποτελέσματα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Συνεργατική Κεντρικής Τράπεζας) για τον ΣΠΤ όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από την ΕΚΤ παρουσιάζονται στην συνέχεια:

 

Αποτελέσματα Πριν από την Ανακεφαλαιοποίηση (31.12.2013)

Αναπροσαρμοσμένα αποτελέσματα

μετά την Ανακεφαλαιοποίηση  €1.5 δις (Μαρτ. 2014)

Συνολικά Κεφάλαια την 01.01.2014 (CRDIV/CRR definition) εκατ. €

-321

1.178

Δείκτης Κύριων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (ΔΚΒΠΚ) την 31.12.2013

-3,70%

13,59%

Προσαρμοσμένος ΔΚΒΠΚ σύμφωνα με τα ευρήματα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (AQR)

-3,71%

13,58%

Προσαρμοσμένος ΔΚΒΠΚ σύμφωνα με το Βασικό Σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (χαμηλότερο επίπεδο τριετίας)

-3,24%

14,07%

Προσαρμοσμένος ΔΚΒΠΚ σύμφωνα με το Ακραίο Σενάριο  της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (χαμηλότερο επίπεδο τριετίας)

-7,99%

9,32%

Συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες/ κεφαλαιακό πλεόνασμα  σύμφωνα με το AQR και το Stress Test κάτω από το Βασικό Σενάριο (χαμηλότερο επίπεδο τριετίας) εκατ. €

 (974)

526

Συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες/ κεφαλαιακό πλεόνασμα  σύμφωνα με το AQR και το Stress Test κάτω από το Ακραίο Σενάριο (χαμηλότερο επίπεδο τριετίας) εκατ. €

(1.169)

331

 

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο δείκτης πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων του ΣΠΤ ανέρχεται στο βασικό σενάριο σε 14,1% (χαμηλότερο σημείο τριετίας, με πήχη το ελάχιστο όριο 8%), διαθέτοντας πλεονασματικά κεφάλαια ύψους €526 εκ. ή 6,1%. Στο ακραίο σενάριο ο δείκτης πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων του ΣΠΤ ανέρχεται σε 9,3% (χαμηλότερο σημείο τριετίας, με πήχη το ελάχιστο όριο 5.5%) και τα πλεονασματικά κεφάλαια σε €331 εκ. ή 3,8%.

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως ο ΣΠΤ με βάση τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα Ιουνίου 2014, διαθέτει δείκτη πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων ύψους 13.6% και κεφάλαια €1.260 εκ.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνέχεια της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται με στόχο την ενίσχυση του παραδοσιακού ρόλου προσφοράς του Συνεργατισμού στη Κυπριακή κοινωνία και οικονομία.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη και πελάτες μας αλλά και την Κυπριακή Πολιτεία και τους θεσμούς της για τη διαχρονική στήριξη και εμπιστοσύνη τους.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου