Χρ. Γιωρκάτζιη: «Να μην αυτομαστιγωνόμαστε» για τον ELA

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υιοθετούνται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το θέμα της της έκτακτης ρευστότητας (ELA) που εξασφάλισε η Λαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατύπωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

«Δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Το όλο ζήτημα ήρθε στη δημοσιότητα ύστερα από δημοσίευμα της New York Times, η οποία επικαλούμενη πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την επίμαχη περίοδο, έγραψε ότι ο Πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν αμφισβητούσε το ύψος των εξασφαλίσεων που κατέθετε η Λαϊκή Τράπεζα έναντι του ELA και διαφωνούσε με την παροχή ρευστότητας σε μια τράπεζα που δεν ήταν φερέγγυα.

Τις θέσεις αυτές απέρριψε με ανακοίνωσή του ο τέως Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης, ενώ νέα δημοσιεύματα από την Financial Times και το BBC υποστήριξαν ότι το ύψος των εξασφαλίσεων της Λαϊκής Τράπεζας υπολογίζετο ως €1 δις λιγότερο από τον ELA και ότι τις επιφυλάξεις Βάιντμαν συμμερίζονταν μερικώς και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ολλανδίας και της Γαλλίας.

Αρμόδια πηγή παρατήρησε ότι τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν κατά τρόπο παραπλανητικό. Αναγνώρισε μεν ότι όντως υπήρχε διαφορά μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και της ΚΤΚ αναφορικά με την εκτίμηση του ύψους των εξασφαλίσεων που κατέθετε η Λαϊκή Τράπεζα, μια διαφορά που ανερχόταν στο €1 δις, σημειώνοντας δε ότι ο εξασφαλίσεις είτε υπερκάλυπταν τον ELA.

Οι εξασφαλίσεις, σημείωσε η ίδια πηγή, που είχαν κατατεθεί ήταν €17,9 δις, ενώ – λόγω του κινδύνου που συνόδευε την κυπριακή οικονομία - η αξία τους απομειώθηκε στα €11,5 δις σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΤΚ, ενώ με βάση τους υπολογισμούς αρμόδιας επιτροπής του ΔΣ της ΕΚΤ η αξία των εξασφαλίσεων αυτών μειώνονταν περαιτέρω στα €10,5 δις.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως όταν το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ της ΕΚΤ, ένα εκτελεστικό μέλος του ΔΣ παρατήρησε ότι και οι δύο μεθοδολογίες υπολογισμού της αξίας των εξασφαλίσεων ήταν αποδεκτές και παρατήρησε ότι και με τις δύο μεθόδους υπολογισμού οι εξασφαλίσεις υπερκάλυπταν το ύψος του ELA.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου