Ψήφισμα για παύση του συμβουλίου από Ross

Ψήφισμα για παύση των υφιστάμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε ο νέος ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Κύπρου Wilbur Ross μαζί με το Tyrus Fund. Έχοντας συνολικά πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ψηφίσματα στην επερχόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Οι προθέσεις των περισσότερων υφιστάμενων μελών του ΔΣ δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, αν και Ξάνθος Βράχας και Κωνσταντίνος Κατσαρός είδε υπέβαλαν την παραίτηση τους, ο ένας άμεσα και ο άλλος με ισχύ από τη μέρα της ΕΓΣ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της τράπεζας, σε κάθε Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρίας αφυπηρετεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των Διοικητικών Συμβούλων. «Οι Διοικητικοί Σύμβουλοι που αφυπηρετούν, κάθε χρόνο είναι εκείνοι που κατέχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την τελευταία εκλογή τους το αξίωμα, αλλά μεταξύ προσώπων που έγιναν Διοικητικοί Σύμβουλοι την ίδια ημέρα, αυτοί που αφυπηρετούν αποφασίζονται με κλήρο, εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ τους. Κάθε Σύμβουλος που αφυπηρετεί μπορεί να επανεκλεγεί».

Το πιθανότερο είναι οι προθέσεις των περισσότερων να ξεκαθαρίσουν σε επικείμενη συνεδρία του ΔΣ στις 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο προσανατολίζεται σε αύξηση των αποδοχών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε 60χιλ. ευρώ ετησίως από 13χιλ. που είναι σήμερα έπειτα από σχετική εισήγηση βρετανικού εξειδικευμένου οίκου. Το σχετικό ψήφισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να τεθεί ενώπιον των μετόχων στην επικείμενη συνέλευση.

Η συγκεκριμένη πληροφορία, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις αφού ανάμεσα στα προτεινόμενα πρόσωπα από Ross και Tyrus Fund για μία θέση στο Συμβούλιο, δύο εξ’ αυτών δεν έχουν στο παρόν στάδιο άλλη μόνιμη πηγή εισοδήματος και υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία σχέση εξάρτησης με τον οργανισμό.

Την ίδια ώρα, μεγάλος οίκος παροχής υπηρεσιών ζήτησε εξηγήσεις από την τράπεζα σε σχέση με διαρροή πρακτικών της τράπεζας σε άλλο μεγάλο οίκο σε σχέση με θέμα που αφορούσε και τους δύο.

 

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)