Κόκκινα δάνεια πηγή κινδύνου για την οικονομία

Στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ως μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών κι αύξηση του επιπέδου των ΜΕΔ. Σημειώνει ότι παρά τη μικρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της οικονομίας, τα ΜΕΔ αυξήθηκαν κατακόρυφα, ασκώντας πιέσεις στα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών.
 
Η εκτίμηση που κάνει το υπουργείο για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά είναι ότι η αύξηση των ΜΕΔ επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δανειοδοτική δυνατότητα των τραπεζών και ασκεί ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα. Επιπλέον, τα δημόσια οικονομικά μπορεί να επηρεαστούν από την αύξηση των ΜΕΔ λόγω του εγγυημένου από την κυβέρνηση χρέους.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο φοβάται το εύθραυστο κλίμα της αγοράς. «Πρόσφατα η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει βελτιωθεί, ωστόσο το κλίμα εμπιστοσύνης παραμένει ασταθές και η μεταστροφή δεν μπορεί να αποκλειστεί». Εκτιμά ότι η μεταστροφή της εμπιστοσύνης μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ρευστότητα και στο δανεισμό στην οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα.

Ένας τρίτος κίνδυνος είναι ο υποτονικός δανεισμός. Το υπουργείο σημειώνει ότι ο δανεισμός έχει μειωθεί λόγω της προσπάθειας των τραπεζών για απομόχλευση, ενώ η υπερβολική επιφυλακτικότητα των τραπεζών καταστέλλει περισσότερο το δανεισμό. Εκτιμά ότι χαμηλότερη ροή πίστωσης στην οικονομία οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά. 

Μέτρα μετριασμού των κινδύνων, όπως καταγράφονται στην Έκθεση 

ΜΕΔ

-    Οι τράπεζες δημιουργούν ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ

-    Ένα στοχευμένο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα είναι υπό σύσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΚΤ έχει εκδώσει την οδηγία για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων και τον Κώδικα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση προβληματικών δανειοληπτών

-    Τα καθήκοντα του χρηματοοικονομικού επιτρόπου έχουν διευρυνθεί για να συμπεριλάβουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ δανειστών και δανειζομένων

-    Το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα εκσυγχρονίζεται με κύριο στόχο να παρέχει ισορροπημένα κίνητρα προς τους οφειλέτες και δανειστές για να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση των ΜΕΔ, αποφεύγοντας άσκοπη ταλαιπωρία. 

Κλίμα αγοράς

-Η ΚΤ έχει ενισχύσει την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, με σκοπό την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

-Οι τράπεζες υλοποιούν φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης όπως και σχέδια κεφαλαίου και χρηματοδοτικά με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Δανεισμός στην οικονομία

-Η ΚΤ έχει εκδώσει την περί διαδικασιών χορήγησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων και των διαδικασιών αναθεώρησης υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων οδηγία, με σκοπό τη διευκόλυνση της υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών δανεισμού από τις τράπεζες. 

-Οι προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση των ΜΕΔ και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της δανειοδότησης σε προσιτές τιμές. 

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης