Τρ. Κύπρου: Αλλάζει επίπεδο

Ένα μείγμα ατόμων που στόχο έχει την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης, να αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης αλλά και να μην χάσει εξ’ ολοκλήρου την κυπριακή του ταυτότητα προτείνει ο Wilbur Ross ως νέο συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου.  

Το όνομα βέβαια που τραβά όλα τα φώτα της δημοσιότητας προς το μέρος τους είναι αυτό του Josef Ackermann. Το πηδάλιο της Τρ. Κύπρου για τον πολύπειρο Ελβετό ενδεχομένως να αποτελεί μία πρόκληση διαφορετική από όλες τις άλλες που συνάντησε μέχρι τώρα στην καριέρα. Εφόσον καταλάβει τη θέση του προέδρου, μάλλον δεν θα πρόκειται για μία κίνηση καριέρας (ούτε από πλευράς αμοιβής, ούτε από πλευράς βιογραφικού), μάλλον θα πρόκειται για μία κίνηση… πειραματισμού. Ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας, Κρίστης Χασάπης, διατηρούσε γραφείο στην τράπεζα και περνούσε πολλές ώρες στον τελευταίο όροφο των Κεντρικών γραφείων της τράπεζας. 

Το ίδιο δεν αναμένεται να ισχύσει για τον Ackermann. O W. Ross φαίνεται να έχει… σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη στον Ιρλανδό CEO John P. Hourican εξ ού και κράτησε σχεδόν όλα τα ονόματα που βρέθηκαν στη «λίστα Hourican» με άτομα υποψήφια για παραμονή στο συμβούλιο. Ο Ιωάννης Ζωγραφάκης, πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του συμβουλίου, προτείνεται επίσης για παραμονή στο συμβούλιο. Άτομο ξεκάθαρα της γραμμής Hourican, αν και απομένει να ξεκαθαρίσει η κόντρα του με τον εσωτερικό ελεγκτή του συγκροτήματος Κωνσταντίνο Τσολάκη. Της «ομάδας» Hourican και ο Μάριος Καλοχωρίτης ο οποίος επίσης προτείνεται για παραμονή στο Συμβούλιο. Ο… σίγουρος Vladimir Strzhalkovskiy ο οποίος επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου πέραν του χοντρού κουρέματος καταθέσεων που είχε δεχθεί επίσης προτείνεται για παραμονή στο συμβούλιο διατηρώντας και τη θέση του αντιπροέδρου. Τα μέλη του συμβουλίου που ακολουθούσαν την γραμμή Χασάπη, κατάγγελλαν πως Hourican και Strzhalkovskiy έκαναν… παιχνίδι μόνοι τους στην τράπεζα. 

Από την διεύθυνση της τράπεζας, επιλέγηκε για συμμετοχή στο ΔΣ ο Χριστάκης Πατσαλίδης αν και τα δεδομένα της τράπεζας έδειχναν περισσότερο προς την κατεύθυνση του σκωτσέζου υπεύθυνου της μονάδας αναδιάρθρωσης δανείων Euan Hamilton. O Χρ. Πατσαλίδης είναι ένας από τους «παλιούς» στην τράπεζα και μέλος της ομάδας που ακολούθησε τον CEO στα road shows για άντληση κεφαλαίων. 

Την ομάδα των… γνώριμων συμπληρώνει ο Μάικ Σπανός ο οποίος πριν από ένας χρόνο περίπου ήταν πολύ κοντά στο να αναλάβει την προεδρία της τράπεζας, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε λόγω αντιδράσεων εκπροσώπων των κουρεμένων μετόχων. 

Από τους υπόλοιπους μετόχους, η EBRD προτείνει ένα άτομο με εμπειρία σε ακραίες καταστάσεις τον Arene Berggren. To πανίσχυρο Renova Group του πολυεκατομμυριούχου Victor Vekselberg προτείνει για το συμβούλιο ένα δικό της άτομο, τον Maksim Goldman διευθυντή στρατηγικών έργων. Το γεγονός ότι τα δέκα ονόματα προτείνει τόσο ο Wilbur Ross εκπροσωπώντας 17% των μετόχων αλλά και το θεωρητικά επιθετικό ταμείο Tyrus Capital, καταδεικνύει πως υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των μεγαλοεπενδυτών της τράπεζας σε σχέση με τη  στρατηγική που θα ακολουθηθεί.    

Τα μέλη του συμβουλίου που θεωρούνταν της γραμμής Χασάπη, έμειναν τελείως εκτός συμβουλίου. Ακόμα και ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου ο οποίος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του 18% (πλέον 9.6%) των κουρεμένων μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι ήδη αντιδρούν.

Αν και μέχρι την Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας αναμένεται να προταθούν κι άλλα μέλη για το συμβουλίου,  η «μετοχική» προέλευση των προτεινόμενων από Ross και Tyrus Capital δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εκλογή των εκλεκτών της έστω κι αν υπάρχει δικαίωμα και αρνητικής ψήφου.

Το προτεινόμενο συμβούλιο, πέραν από την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, αποτελείται από βαριά ονόματα τόσο στον ευρωπαϊκό ακόμα και στον αμερικανικό χώρο. Ενόψει και της συνάντησης στην Φρανκφούρτη για τα στρες αντοχής, η ανακοίνωση αυτών των ονομάτων, θα δώσει άλλη δυναμική στη διαπραγματευτική ικανότητα με την ΕΚΤ. 

Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργήσει στέρεα θεμέλια για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πελατών στην τράπεζα. Από την άλλη, ονόματα τέτοιας εμβέλειας θα σπρώξουν όσους μπορούν αλλά δεν το κάνουν να πληρώσουν τα οφειλόμενα τους. Πρόκειται για σοβαρούς επενδυτές που στόχος τους είναι να έχουν κέρδος από τη συγκεκριμένη επένδυση και μάλιστα σημαντικό. Στο τέλος της μέρας το κέρδος δεν ήταν ποτέ ανεπιθύμητο από τη στιγμή που οι τρόποι επίτευξης του ήταν θεμιτοί. Άλλωστε, πιο διψασμένοι μέτοχοι για μέρισμα από κουρεμένους καταθέτες δύσκολα θα βρεθούν. 

Το μεγάλο στοίχημα πλέον, δεν είναι τόσο η διάσωση της τράπεζας αλλά η λειτουργία της σε σωστές βάσεις. Οι νέοι μέτοχοι, οι νέοι προτεινόμενοι σύμβουλοι αποτελούν την καλύτερη αρχή. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρηθεί η διάκριση εξουσιών. Θα πρέπει να υπάρχει μεν σύμπνοια μεταξύ διεύθυνσης και διοίκησης αλλά, όπου πρέπει, θα πρέπει να υπάρχει και ο αντίστοιχος έλεγχος. Η λήψη αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται μετά από σκέψη και μελέτη των δεδομένων. Κάπου εδώ θα πρέπει να δείξει το ανάστημα της και η Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνοντας όπου πρέπει. Στο πρόσφατο παρελθόν έδειξε διατεθειμένη να παρέμβει όπου χρειαζόταν, ωστόσο, άλλο Χασάπης κι άλλο Ackermann…
 

 

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης