ΣΥΚΑΛΑ: Θέλει παρουσία στο νέο ΔΣ της BOCY

Οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι διατηρούν ποσοστό 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνις Παπακωνσταντίνου.

Η δήλωση του κ.Παπακωνσταντίνου έγινε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου κατά την οποία θα γίνουν ανακατατάξεις στο ΔΣ της τράπεζας μετά και την έκδοση κεφαλαίου ύψους €1 δις.

«Εμείς θεωρούμε ότι οι πιστωτές της Λαϊκής, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να αντιπροσωπεύονται στο ΔΣ (της Τράπεζας Κύπρου) και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με το τι λέει η ΚΤΚ ότι πρέπει να δοθεί σε όλους τους μετόχους, παλαιούς και νέους, το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαχείριση των περιουσιών τους», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας συνάντησης αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε, «θεωρούμε ότι με ένα 10%, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί το κυριότερο περιουσιακό στοιχείων των πιστωτών, των καταθετών στην προκειμένη περίπτωση, της Λαϊκής είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό για να δικαιολογεί τη συνέχιση της αντιπροσώπευσης στην Τράπεζα Κύπρου».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποζημιωθούν οι πιστωτές της Λαϊκής σε περίπτωση πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, τα οποία αποδεσμεύτηκαν με την πρόσφατη αποπληρωμή του ELA, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι τώρα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση πλέον με τη Λαϊκή Τράπεζα.

«Δεν είναι απ` αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από τα οποία οι πιστωτές της Λαϊκής δικαιούνται να εισπράξουν οτιδήποτε όταν πωληθούν ή όταν αποδεσμευτούν. Αυτά είναι καθαρά περιουσιακά στοιχεία πλέον της Τράπεζας Κύπρου», πρόσθεσε.

Νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Σε σχέση με την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων που σημειώθηκαν απο την προηγούμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος έχει αναθεωρήσει την οικονομική του πρόταση για αποζημίωση των καταθετών της Λαϊκής που έχουν χάσει τα χρήματά τους λόγω της κατάρρευσης της Τράπεζας.

«Ο Πρόεδρος μας έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιοδήποτε σχήμα θα περιλαμβάνει και τους καταθέτες της Λαϊκής και αυτό το λέω γιατί έχει γίνει πολύς ντόρος για άλλες ομάδες, οι οποίες διεκδικούν και δικαιούνται -οφείλω να πω- αυτά τα οποία ζητούν», είπε.

Λέγοντας πως ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε κάποια πίστωση χρόνου για να διαβουλευθεί με συνεργάτες του προκειμένου να έχει «ιδίαν άποψη», ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο εγγύς μέλλον, όπως είπε.

Ερωτηθείς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η οικονομική πρόταση του Συνδέσμου αρχίζει με με ποιοτικές αποζημιώσεις, οι οποίες δεν συνεπάγονται άμεσο οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση και εξήγησε ότι στην η πρόταση συνδέεται με 26 θέματα.

Οι πιστωτές της Λαϊκής, έχουν απολέσει συνολικά €3,8 δισεκατομμύρια από την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις μέσω παραχώρησης συντελεστή δόμησης, έναντι της ζημιάς που υπέστη ένας πιστωτής της Λαϊκής, φοροαπαλλαγές για εταιρείες που έχασαν μέρος της κερδοφορίας τους λόγω του κουρέματος, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη ιατρικών εξόδων σε περίπτωση ανάγκης μετάβασης ασθενούς στο εξωτερικό, καθώς και πρόταση για παραχώρηση ομολόγων που να είναι συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως μετά και τη σημερινή συνάντηση, ενδεχομένως να υπάρξει αναβολή της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου που είναι προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου.

«Διότι υπάρχουν διάφορα πράγματα τα οποία είναι εν εξελίξει και είναι προτιμότερο να έχουμε τα αποτελέσματα και να ενημερώσουμε τα μέλη μας σωστά», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Λαγκάρντ: Σύντομα η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ εκτός απροόπτου
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
Ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Ο διαφορετικός αντίκτυπος στις οικονομίες από τα υψηλά επιτόκια