Η ΕΚΤ αλλάζει τα πλάνα Τρ. Κύπρου

INBusinessNews  04/10/2014 09:47
Η ΕΚΤ αλλάζει τα πλάνα Τρ. Κύπρου

Η ΕΚΤ αλλάζει τα πλάνα Τρ. Κύπρου

INBusinessNews  04/10/2014 09:47

Το ενδεχόμενο αποδοχής καλυμμένων ομολόγων και ΑBS ως εξασφάλιση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλάζει τους σχεδιασμούς της Τράπεζας Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει τους λεπτομερείς όρους της ΕΚΤ κυρίως σε σχέση με καλυμμένα ομόλογα που διαθέτει ύψους 1δις. Όπως είχε ανακοινώσει η τράπεζα, το συγκεκριμένο ποσό θα γινόταν προσπάθεια να διατεθεί στις αγορές πριν το τέλος του 2014 με απώτερο σκοπό να μειωθεί ο ELA. Με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η εξαγγελία Ντράγκι, η Τράπεζα Κύπρου ενδεχομένως και να έχει μία φθηνότερη και πιο συμφέρουσα επιλογή για τα καλυμμένα της ομόλογα. «Όλα θα εξαρτηθούν από τους λεπτομερείς όρους που θα εκδώσει η ΕΚΤ», σχολίασε στέλεχος της τράπεζας.

«Η Εταιρία στο παρελθόν έχει προβεί σε έκδοση €1 δις καλυμμένων ομολόγων τα οποία έχει τοποθετήσει ως εξασφάλιση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για χρηματοδότηση από τον ELA. Υπάρχει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτά τα ομόλογα και η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει τα ομόλογα αυτά σε θεσμικούς επενδυτές σε μεταγενέστερο στάδιο εντός του έτους. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, η Τράπεζα θα αξιολογήσει την πιθανότητα της έκδοσης μη εξασφαλισμένων ομολόγων κυρίου χρέους (senior unsecured  bonds) που θα διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές μέχρι το τέλος του χρόνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της τράπεζας.

Σε σχέση με την πρόθεση της ΕΚΤ για αποδοχή ΑΒS ως εξασφάλιση, σημειώνεται πως η τράπεζα δεν διαθέτει στο παρόν στάδιο τέτοιου είδους προϊόντα, ωστόσο, αν οι όροι που θα τα διέπουν είναι ικανοποιητικοί, η τράπεζα θα μπορούσε να επιτύχει μία σημαντική μεταφορά χρέους από τον ELA απευθείας στην ΕΚΤ κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα φθηνότερο κόστος δανεισμού. Παράλληλα, θα βελτιωνόταν και η εικόνα των κρατικών οικονομικών αφού ως γνωστό ο ELA θεωρείται δανεισμός που παρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. «Πρόκειται για αρκετά περίπλοκα προϊόντα, αλλά εννοείται πως αν οι όροι είναι προς το συμφέρον της τράπεζας θα τα δημιουργήσουμε», σχολίασε η ίδια πηγή.

Η Ελληνική Τράπεζα από την άλλη, δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε δανεισμό από την ΕΚΤ αφού μέχρι στιγμής η έκθεση της είναι μηδέν κι έτσι θέλει να παραμείνει ενόψει και των διαδικασιών για άντληση νέων κεφαλαίων. Από τις αρχές του 2015, η τράπεζα αλλάζει τη στρατηγική της και εκεί θα διαφανεί κατά πόσο θα χρειαστεί φρέσκα ρευστότητα ώστε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της.

Δείτε σχετική ανάλυση του οικονομολόγου Τάσου Γιασεμίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας