Σε λειτουργία το Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών

INBusinessNews  03/10/2014 15:42
Σε λειτουργία το Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών

Σε λειτουργία το Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών

INBusinessNews  03/10/2014 15:42

Άρχισε στις 2 Οκτωβρίου, μέσα στα χρονικά πλαίσια που απαιτούσε το μνημόνιο, η λειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Δανειοληπτών, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των μηχανισμών ανταλλαγής δεδομένων που διατηρούσαν χωριστά μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, εμπορικές τράπεζες και Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «ΑΙΑΝΤΑΣ», αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η διασύνδεση της βάσης δεδομένων των δύο μηχανισμών και η πλήρης λειτουργία ενός Κεντρικού Αρχείου Δανειοληπτών, που αποτελεί υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

 

Το Κεντρικό Αρχείο Δανειοληπτών, στο οποίο να βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες σχετικά με πιστωτικές διευκολύνσεις φυσικών και νομικών προσώπων, άρχισε την λειτουργία στις 2 Οκτωβρίου, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν κλειστά την προηγούμενη μέρα, λόγω της αργίας της 1ης Οκτωβρίου.

Με τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχείου, τόσο οι τράπεζες όσο και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και των δύο μηχανισμών (ΑΙΑΝΤΑ και ΑΡΤΕΜΙΣ), τα οποία θα συνδέονται πλέον σε μια πλατφόρμα, για να λαμβάνουν πληροφορίες για έναν δανειολήπτη με βασικό σκοπό την αξιολόγηση του αξιόχρεου των πελατών τους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πιστωτικών ή άλλων κινδύνων. 

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας “ΑΡΤΕΜΙΣ” τραπεζικά συστήματα πληροφοριών Λτδ, Αχιλλέας Αμβροσίου είπε ότι η λειτουργία του Αρχείου “ξεκίνησε στην ώρα του”, προσθέτοντας ότι “αυτή η εξέλιξη αποτελεί κάτι καλό για την Κύπρο και μια διαρθρωτική αλλαγή που καλό θα ήταν να την είχαμε από πριν”.

“Τα δύο συστήματα ανταλλάζουν πλέον δεδομένα μεταξύ τους για να καλύψουν το 100% της τραπεζικής αγοράς”, εξήγησε ο κ. Αμβροσίου, σημειώνοντας ότι σε αυτό το Αρχείο έχουν πρόσβαση τόσο τα ΣΠΙ όσο και οι 33 τράπεζες (κυπριακές και ξένες) που λειτουργούν στην Κύπρο και παραχωρούν δάνεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αμβροσίου, στο Αρχείο βρίσκονται καταχωρημένες εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (δάνεια, ενοικιαγορές, τρεχούμενοι λογαριασμοί με όριο, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές εγγυήσεις κ.α.), μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, τερματισμένους λογαριασμούς, δικαστικά μέτρα (αγωγές, διαιτησίες και δικαστικές αποφάσεις), οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν καταχωρηθεί στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ) της Κεντρικής Τράπεζας και οι πτωχεύσεις και διαλύσεις εταιρειών από τον Έφορο του Τμήματος Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη.

Ο κ. Αμβροσίου ξεκαθάρισε ότι στο Αρχείο δεν περιλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων και σημείωσε ότι η αναζήτηση πληροφοριών για ένα δανειολήπτη θα γίνεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τον αριθμό ταυτότητας για Κύπριους, με τον αριθμό ταυτότητας ή αριθμό διαβατηρίου για κοινοτικούς, με τον αριθμό διαβατηρίου για πρόσωπα από τρίτες χώρες και με τον αριθμό εταιρείας για εταιρείες.

Ανέφερε επίσης ότι η λειτουργία του Αρχείου θα βοηθήσει στην απλούστευση, σταδιακά, των διαδικασιών που ακολουθούν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση ενός δανείου αφού υπάρχουν πλέον συγκεντρωμένα τα περισσότερα στοιχεία ενός προσώπου που αιτείται τη σύναψη δανείου.

Τέλος, ο κ. Αμβροσίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι για την επίτευξη της ολοκλήρωσης αυτού του έργου σε μόλις εννέα μήνες έγινε μια ομαδική δουλειά από τις τράπεζες, τον Συνεργατισμό και από την Κεντρική Τράπεζα.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας