BOCY: Προκαθορισμένη η χρήση του 1δις

Από τη μέρα που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Τράπεζα Κύπρου είχε «δηλώσει» τον τρόπο που θα χρησιμοποιούσε το 1δις που αντλήθηκε από την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως φαίνεται και από σχετική παρουσίαση προς επενδυτές η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει το δανεισμό της από το ευρωσύστημα στα 5δις ευρώ ή κάτω από 25% του ισολογισμού του. Στις 27/8 ο ELA της τράπεζας ανερχόταν σε 8.7δις ευρώ και ένας από τους τρόπους μείωσης του ήταν μέσω του 1δις που θα προέκυπτε από την αύξηση κεφαλαίου. Άλλο 1δις υπολογίζεται από την έκδοση χρέους σε κατοπινό στάδιο, 500εκ. από repos και 700εκ. από απομόχλευση.

Τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο σε σχέση με τον τρόπο χρήσης του 1δις ο οποίος υποστήριζε πως το ποσό δεν έπρεπε να δοθεί «στην ΕΚΤ» αλλά να διοχετευτεί στην οικονομία.

Στελέχη της τράπεζας διαμηνύουν πως η τράπεζα διαθέτει ρευστότητα υπερ-πολλαπλάσια της ζήτησης η οποία είναι σε μηδαμινά επίπεδα. «Εάν έχουμε ζήτηση, μπορούμε να δανειστούμε εκ νέου αλλά προς το παρόν είναι αχρείαστο να πληρώνουμε τόκους για 1δις αφού έχουμε το χρήμα», σχολίασε πηγή από την τράπεζα.

Στις 30/6 η τράπεζα είχε καθαρή ρευστότητα γύρω στα 1170εκ. ευρώ κι άλλα 802εκ. μέσω διατραπεζικού δανεισμού. Οι αιτήσεις για νέα δάνεια, όπως αναφέρουν από Κεντρική και την Τράπεζα Κύπρου είναι γύρω στα 100εκ. ευρώ.

Με δηλώσεις της στο Σίγμα η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως η Τράπεζα Κύπρου έχει αποπληρώσει ήδη 800εκ. ευρώ ELA. Όπως αναφέρουν άτομα από την Κεντρική, εδώ και καιρό η Τράπεζα Κύπρου μέσω επιστολών ενημέρωνε για τον τρόπο χρήσης της ρευστότητας που προέκυψε από την αύξηση κεφαλαίου.

 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος