ΕΤΕπ: Προτεραιότητά μας στην Κύπρο η στήριξη των ΜμΕ

Με την ευκαιρία της υπογραφής νέων δανείων συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τονίζει εκ νέου, σε ανακοίνωσή της, ότι η πρωταρχική προτεραιότητα των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο παραμένει η παροχή προσιτής πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).

«Δεν υπήρξαν ποτέ αμφιβολίες σχετικά με το πού κατευθύνονται τα κεφάλαια της ΕΤΕπ, παρά μόνο μια κοινή μέριμνα που αφορά την ανάγκη για πλήρη και ταχεία χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που καθίστανται διαθέσιμα σε αυτή τη φάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Προστίθεται ότι η ΕΤΕπ διατηρεί μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία με τις τράπεζες-εταίρους της στην Κύπρο και αξιοποίησε τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να διερευνήσει με τις κυπριακές αρχές και τις εν λόγω τράπεζες τις δυνατότητες εξασφάλισης αποτελεσματικότερης πρόσβασης των εγχώριων επιχειρήσεων στα κεφάλαια αυτά.

«Το ζήτημα, δεν είναι πού κατευθύνονται τα χρήματα, αλλά πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορούμε να παρέχουμε χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι δικαιούχοι των κεφαλαίων αυτών έχουν προσδιοριστεί σαφώς: πρόκειται για τις εγχώριες ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης», αναφέρεται.

Κατά την περίοδο 2009-2013, όπως παρατίθεται, η ΕΤΕπ υπέγραψε δάνεια συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ για επαναχορήγηση προς ΜΜΕ. Τα δάνεια αυτά επέτρεψαν τη χρηματοδότηση 692 ΜΜΕ σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του τουρισμού, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Καθώς οι κυπριακές τράπεζες εταίροι της ΕΤΕπ προσθέτουν στο παραπάνω ποσό το ισόποσο από ιδίους πόρους τους, το συνολικό ποσό που διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία της Κύπρου ανήλθε σε 456 εκατ. Ευρώ.

Από τις αρχές του 2014 η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει σε κυπριακές τράπεζες-εταίρους της νέες πιστωτικές γραμμές συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ. Αυτά τα νέα δάνεια της ΕΤΕπ περιλαμβάνουν ένα σκέλος που αφορά ειδικά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

«Η κυπριακή κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά στο να καταστεί δυνατή η χορήγηση πρόσθετων δανείων, μέσω της παροχής εγγυήσεων. Συμφωνήθηκε ότι όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην ταχεία διάθεση και εκταμίευση αυτών των νέων πιστωτικών γραμμών», αναφέρεται.

Από την ΕΤΕπ εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το κρίσιμο αυτό βήμα θα επιτευχθεί σύντομα, με τον εντοπισμό οικονομικώς βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.

Η ΕΤΕπ ανέπτυξε επίσης, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τις εγχώριες τράπεζες, νέα και καινοτόμα προϊόντα, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου για τη Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν σκοπό να συμβάλουν στην επιτυχή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ισχύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου