BOCY: Καλεί τις επιχειρήσεις σε επανασχεδιασμό δανείων

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Τράπεζα Κύπρου προκειμένου να ανακτήσει τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Μιλώντας στο InBusinessNews o Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Χάρης Πουαγκαρέ, τονίζει ότι η τράπεζα παρέχει διευκολύνσεις στην αποπληρωμή δανείων τόσο για τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Η κάθε λύση είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες της επιχείρησης. Με βάση τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων θα πρέπει  η εταιρεία να μας υποβάλει ελεγμένους λογαριασμούς. Να φαίνεται δηλαδή ότι η εταιρεία έχει μειωμένο τζίρο ώστε να επωφεληθεί μειωμένης δόσης και να εξυπηρετεί τα δάνειά της».

Απαντώντας σε διάφορες επικρίσεις περί καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων, ο κ. Πουαγκαρέ απάντησε ότι «είναι προς το συμφέρον της τράπεζας να ενημερωθούν οι πελάτες μας και να κάνουν διευθετήσεις με τα δάνεια τους. Δεν επιθυμούμε να αποκρύψουμε οποιαδήποτε στοιχεία. Θέλουμε οι πελάτες να έρχονται κοντά μας και να διαπραγματευόμαστε σε περίπτωση δυσκολιών στην αποπληρωμή».

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να γίνει, ανέφερε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να κάνει αίτηση,  να περάσει από έγκριση και να πέσουν αργότερα οι υπογραφές των νέων συμβολαίων. «Είναι θέμα κάποιων ημερών».

Μείωση δόσεων με επανασχεδιασμό δανείων για μικρές επιχειρήσεις

Όπως εξήγησε ο κ. Πουαγκαρέ, η Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διευκόλυνση αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους, εφαρμόζει ρυθμίσεις δανείων, ως εξής:

Για επαγγελματικά δάνεια και δάνεια επαγγελματικής στέγης 

• Μείωση δόσης, μέχρι και στα 2/3 της σημερινής, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων της επιχείρησης (για περίοδο 12 – 36 μήνες). 

• Χωρίς έξοδα διευθέτησης/συμβολαίων 

Επιλογές αποπληρωμής δανείου

• Επιμήκυνση δανείου μέχρι 30 χρόνια για δάνεια επαγγελματικής στέγης και μέχρι 20 χρόνια (αναλόγως εξασφαλίσεων)   για επαγγελματικά δάνεια

• Κλιμακωτή αύξηση δόσεων

• Ενοποίηση των υποχρεώσεων σε ένα δάνειο. Ο κ. Πουαγκαρέ ανέφερε ότι το ενοποιημένο δάνειο κατά 75% θα πρέπει να προέρχεται από στεγαστικό.

Πρόγραμμα αποπληρωμής για μεγάλες επιχειρήσεις 

Ο κ. Πουαγκαρέ ανέφερε ότι οι πελάτες της τράπεζας θα πρέπει να παρουσιάσουν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, επιχειρηματικό πλάνο (για παράδειγμα σχετικά με το cash flow και το μέλλον της επιχείρησης) και έπειτα θα αναζητηθεί η εξειδικευμένη λύση. «Θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα της κάθε εταιρείας. Δεν υπάρχουν προσχεδιασμένες λύσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Πουαγκαρέ. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου παρέχει τις ακόλουθες εναλλακτικές επιλογές:

 • Αναπροσαρμογή προγράμματος αποπληρωμής υποχρεώσεων

 • Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής δανείων

 • Προσωρινές διευκολύνσεις για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης

 • Επανεξέταση δανειακών επιτοκίων

 • Δικαίωμα συμψηφισμού καταθέσεων και υποχρεώσεων (με κυμαινόμενο επιτόκιο) - χωρίς έξοδα πρόωρης εξόφλησης δανείων ή τερματισμού καταθέσεων και  - με ευνοϊκότερο πλαίσιο αποπληρωμής των μειωμένων υποχρεώσεων

 • Προσφορά υπηρεσιών διαχείρισης των καθημερινών εισπράξεων

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)