Συνεργατισμός: Σε κεντρικό επίπεδο πλέον η διαχείριση των ΜΕΔ

Ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό η Μονάδα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Η ενίσχυση της Μονάδας βρίσκεται στο σχετικό σχέδιο δράσης που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ΣΚΤ στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως προνοείτο στο πέμπτο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, από τον ερχόμενο Νοέμβριο όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τυγχάνουν διαχείρισης σε κεντρικό επίπεδο από την Διεύθυνση, ενώ κεντρικής διαχείρισης θα τυγχάνουν και τα δάνεια που έχουν λήξει και τα δάνεια που έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Μέχρι τώρα, η μονάδα αυτή διαχειριζόταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέραν των €200.000 που παρουσίαζαν καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, αλλά κατόπιν αξιολόγησης των μέχρι στιγμή επιδόσεων, αποφασίστηκε όπως από τούδε και στο εξής η διαχείριση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η ιδιαιτερότητα του Συνεργατικού Τομέα έγκειται στο ότι η πλειοψηφία των δανειακών του χορηγήσεων έχουν δοθεί σε νοικοκυριά και ως εκ τούτου οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αφορούν σε πολύ περισσότερες υποθέσεις από τις αντίστοιχες υποθέσεις που τυγχάνουν χειρισμού σε μια εμπορική τράπεζα.

Δεδομένου του αυξημένου φόρτου, στη Μονάδα θα υπάγονται και τα άτομα που μέχρι τώρα διαχειρίζονταν τα δάνεια αυτά στα διάφορα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), δηλαδή άλλα 170 άτομα, ενώ προγραμματίζεται το προσωπικό να αυξηθεί περαιτέρω με άλλα επιπλέον 80 άτομα, είτε κατόπιν σύμβασης εργασίας, είτε με πρόσθετες αποσπάσεις από τα ΣΠΙ.

Στο σχέδιο δράσης που απεστάλη στην Κομισιόν, περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας της ΣΚΤ. Ήδη άρχισε εργασία ο νέος Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής Λάμπρος Παπαλαμπριανού. Στα τελευταία στάδια βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης νέου Αρχιλογιστή της ΣΚΤ, ενώ προγραμματίζεται ευρύτερη ενίσχυση της ομάδας οικονομικής διαχείρισης.

Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του συστήματος πληροφορικής του τομέα γενικότερα, καθώς το υφιστάμενο σύστημα θεωρείται ανεπαρκές να στηρίξει έναν ενοποιημένο συνεργατικό τομέα. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να χρειαστεί και τροποποίηση του περί συνεργατικών ιδρυμάτων νόμου, έτσι ώστε η Συνεργατική Εταιρεία Μηχανογράφησης να υπαχθεί στην ΣΚΤ.

Παράλληλα, με βάση το σχέδιο δράσης, μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να καταρτιστεί νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, ο οποίος θα διευκρινίζει τους ρόλους των εκτελεστικών μελών και των μη εκτελεστικών μελών της Επιτροπείας της ΣΚΤ και των μελών των Επιτροπειών των ΣΠΙ, προκειμένου να αποφευχθούν οι παράλληλες δομές λήψης αποφάσεων.

Στον κώδικα πρέπει να είναι διακριτές οι αρμοδιότητες της Επιτροπείας της ΣΚΤ και των επιτροπειών των ΣΠΙ, ενώ πρέπει να υπάρχει ενοποιημένος κώδικας διακυβέρνησης που να καλύπτει όλα τα θέματα πολιτικής του τομέα, όπως για παράδειγμα την πολιτική επιτοκίων.

Τέλος, όπως προνοείται στο σχέδιο δράσης, η ΣΚΤ θα πρέπει να καταρτίσει επικοινωνιακή στρατηγική για όλο τον τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ΣΚΤ έχει ήδη δημιουργήσει τμήμα επικοινωνιακής στρατηγικής, ενώ θα εργοδοτηθούν εμπειρογνώμονες.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)