Moody’s: Αρνητικός ορίζοντας για τις τράπεζες

Αρνητικές παραμένουν, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody`s, οι προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αντανακλώντας κυρίως την προσδοκία του οίκου, όπως επισημαίνει, “για συνεχιζόμενη αύξηση των προβληματικών δανείων κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, η οποία θα επιδεινώσει τις ζημιές των τραπεζών και θα διαβρώσει τα κεφάλαια τους».

Σε έκθεσή τους με τίτλο “Κύπρος: Προοπτικές τραπεζικού συστήματος”, οι Moody`s αναμένουν ότι τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα είναι πιθανό να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του προγράμματος στήριξης και ότι οι εγχώριες καταθέσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς τα νοικοκυριά κάνουν χρήση των αποταμιεύσεων τους για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι αρνητικές προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνουν επίσης την ευπαθή βάση χρηματοδότησης που διατηρούν οι τράπεζες, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των καταθετών μετά την απόφαση για εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στο νησί το Μάρτιο του 2013, η οποία οδήγησε τους καταθέτες σε ζημιές και σε συνεχή έλεγχο των διασυνοριακών μεταφορών κεφαλαίων.

Οι Moody`s αναμένουν ότι τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη, η μείωση του πλούτου των νοικοκυριών, η υψηλή ανεργία και η πτώση των τιμών των ακινήτων θα είναι οι βασικές αιτίες της διάβρωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών.

Αναμένουν επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα στο κόστος χορηγήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες το τραπεζικό σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες εγχώριες τράπεζες, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, θα εξεύρουν κεφάλαια από ιδιωτικούς πόρους, τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα είναι πιθανό να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του προγράμματος στήριξης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και τα οποία προορίζονται για το τραπεζικό σύστημα.

Επισημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια ξεπερνούν κατά 1,5 φορά το ΑΕΠ της Κύπρου ως αποτέλεσμα της σημαντικής επιτάχυνσης στο 45,6% των ακαθάριστων δανείων από το Μάιο του 2014, μετά το κούρεμα των καταθέσεων, την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και την οικονομική ύφεση.

Αν και ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν σταδιακά, αναφέρει, ωστόσο, ότι η απώλεια στα αποθεματικά των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια έναντι των πιστωτικών ζημιών παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 35% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων το Μάρτιο του 2014, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων που έχουν τα ενυπόθηκα δάνεια.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα για χρηματοδότηση, λόγω κυρίως της έκθεσης της Τράπεζας Κύπρου -  αν και έχει μειωθεί - θα παραμείνει σε σημαντικά επίπεδα κατά την χρονική περίοδο που καλύπτει η αξιολόγηση των προοπτικών του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές