Ζητούν τη δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως

Η αναγκαιότητα δημιουργίας Τράπεζας Αναπτύξεως ούτως ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συζητήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η ύπαρξη  κρατικής τράπεζας αναπτύξεως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την χρηματοδότηση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Πρόσθεσε ότι ο  τραπεζικός τομέας απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να διοχετεύσει τα κονδύλια με αποτελεσματικότητα στην αγορά.
 

Σε ό,τι αφορά τα τρία δισεκατομμύρια που δόθηκαν πριν χρόνια στις τράπεζες για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ζητήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μας δώσει στοιχεία για το πως αξιοποιήθηκαν και διοχετεύθηκαν τα χρήματα αυτά αλλά δεν λήφθηκε απάντηση. Οπως ανέφερε, η  εμπειρία του παρελθόντος μας συμβουλεύει να μην ακολουθήσουμε την ίδια πεπατημένη για να έχουμε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα αλλά να δοθεί η ευχέρεια στο κράτος να προωθήσει την ανάπτυξη του τόπου και να μην την αφήσει την ανάπτυξη στα χέρια άλλων. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ανησυχία για το ότι, όπως είπε, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε στην Επιτροπή ότι  η κατεύθυνση που δόθηκε από τον Υπουργό είναι ότι μετά την εξασφάλιση κονδυλίων από το εξωτερικό για τον κυπριακό χρηματοδοτικό οργανισμό όπως θα ονομαστεί, η δανειοδότηση θα γίνεται από τις τράπεζες και όχι απευθείας από τον οργανισμό όπως είχε ζητήσει η Επιτροπή.

"Αυτό το ζητήσαμε ως Επιτροπή γιατί όλοι θυμόμαστε την τραυματική εμπειρία της μη παραχώρησης του ποσού των τριών δις ευρώ που δανείστηκαν οι τράπεζες απευθείας από την ΕΤΕπ και τα λεφτά αντί να καταλήξουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέληξαν στην αγορά ομολόγων”, είπε ο κ. Κώστα, εκφράζοντας την ελπίδα όπως τα αποτελέσματα της υπό διενέργεια μελέτης θα καταδείξουν ότι ο οργανισμός αυτός θα δανειοδοτεί απευθείας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσες παραμένουν στη ζωή αφού η μια μετά τηνάλλη κλείνουν.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι `δυστυχώς φαίνεται ότι θα είμαστε θεατές στο ίδιο σενάριο που ζήσαμε προ τετραετίας όπου στην πραγματικότητα ο φορέας που θα δημιουργηθεί, δηλαδή ο κυπριακός χρηματοδοτικός οργανισμός, αντί τα ποσά που θα εξασφαλίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια να τα διαχειριστεί ο ίδιος, θα τα διοχετεύσει στις τράπεζες όπου με τις τράπεζες είχαμε το το 2011 την χείριστη εμπειρία όπου αναζητούμε ακόμη που εξαφανίστηκαν τα τρία δισ. χωρίς καμία μικρομεσαία επιχείρηση να πάρει οτιδήποτε”.Πρέπει, είπε,  άμεσα να υπάρξει αλλαγή αυτής της απόφασης του ΥΠΟΙΚ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας