Χατζηγιάννης: Να λογοδοτήσουν όσοι εκμεταλλεύθηκαν τη ΣΚΤ

Στο μικροσκόπιο της ανακριτικής ομάδας που διερευνά την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, έχουν τεθεί τα θέματα που αφορούν την παραχώρηση δανείων πρώην στελεχών και αξιωματούχων των τραπεζών και των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης δήλωσε στο Τρίτο ότι έχει δοθεί στη Νομική Υπηρεσία το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που ζητήθηκαν και ότι μέσα στις επόμενες μια με δύο ημέρες θα δοθούν και τα υπόλοιπα. Είπε επίσης ότι η έρευνα σε πρώτη φάση αφορά πρώην αξιωματούχους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται, είπε, για μερικές δεκάδες, από τους οποίους λίγοι έτυχαν πιστωτικών διευκολύνσεων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η έρευνα θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε αξιωματούχους συνεργατικών εταιριών. Δίδουμε, είπε, όλα τα στοιχεία και θέλουμε να λογοδοτήσουν αυτοί που εκμεταλλεύθηκαν το σύστημα και πλήγωσαν τον συνεργατισμό.
 
Εκσυγχρονισμός του Συνεργατισμού

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό συνεργατισμού, ο ισολογισμός του οποίου είναι στιβαρός και δυνατός. Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμε δάνεια είπε ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης και σήμερα βρίσκεται στο 54%. Διευκρίνισε ωστόσο ότι συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις δανείων και πρόσθεσε ότι εξαντλούνται όλα τα περιθώρια για να μπορούν να ανταποκριθούν οι χρεώστες.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει εισροή χρημάτων στο συνεργατισμό και ότι παραχωρούνται ήδη κάποια μικρά δάνεια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι καταβάλλεται προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ενώ προωθούνται και νέα σχέδια. Μέσα στις επόμενες ημέρες, είπε, θα ανακοινώσουμε σχέδιο για παροχή στεγαστικών δανείων.

ΠΗΓΗ: riknews

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου