Stress tests: Πλησιάζει η ώρα της αληθείας

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα έχουν τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως και τα ευρωπαϊκά μία πληρέστερη εικόνα για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Οι κυπριακές τράπεζες προετοιμάζονται εδώ και μήνες πραγματοποιώντας εσωτερικές ασκήσεις ακραίων σεναρίων και ετοιμάζοντας σενάρια βελτίωσης της κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Τράπεζα Κύπρου, πέραν της HSBC συνεργάστηκε και με την εξειδικευμένη γερμανική εταιρεία σε θέματα διαχείρισης ρίσκου, Caplantic.

Η Ελληνική εδώ και μήνες έχει αναθέσει στον οίκο Rothschild να εξετάσει τα θέματα κεφαλαίου ενώ έγιναν και αρκετές σχετικές συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου. Το τελικό ποσό που θα προκύψει, θα καθορίσει και τον τρόπο της αύξησης λένε στην τράπεζα αν και περίπου γνωρίζουν τις ανάγκες που θα δείξουν τα τεστ.

Ο Συνεργατισμός εδώ και μήνες έχει προσλάβει τον οίκο BlackRock με στόχο να έχει τα καλύτερα δυνατά επιχειρήματα απέναντι στα ευρήματα των ασκήσεων και ήδη γίνονται παραστάσεις προς την Κεντρική και κυρίως προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στα ανώτερα στρώματα των ιδρυμάτων, γνωρίζουν πως στο τέλος της μέρας, πέραν των παραδοχών, το αποτέλεσμα θα καθοριστεί με πολιτικές παραμέτρους γνωρίζοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι μεγάλοι ευνοούνται. Ήδη άρχισαν να εκφράζονται παράπονα σε σχέση με τα AQRs κυρίως από πλευράς Συνεργατισμού.

Στο πλευρό τους η τρόικα

Στα θετικά μπορεί να υπολογιστεί η θετική και υποστηρικτική στάση της τρόικας ειδικά μέσω του εκπροσώπου της ΕΕ Μάρτιν Βερβέι η οποία είχε ως αποτέλεσμα διάφορες παραδοχές που επηρέαζαν δυσμενώς την Κύπρο να τροποποιηθούν.

Οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως με τις κινήσεις που γίνονται, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο δεν θα βρεθούν σε μη ελεγχόμενη κατάσταση.

 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy