Αξιόγραφα: Προεδρικές οδηγίες για εξώδικη επίλυση

Οδηγίες για επεξεργασία σχεδίου για εξώδικη διευθέτηση του θέματος των αξιογράφων, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το πρώτο 15νθημερο Οκτωβρίου, έδωσε προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβο Μαυροβουνιώτη.

Σε δηλώσεις, ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, στην οποίαν παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου,  ο κ. Μαυροβουνιώτης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για το μεγάλο του ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος», αλλά και αισιοδοξία ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα των αξιογράφων διότι ακούσαμε, όπως είπε, “τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει οδηγίες να επεξεργαστούν το συντομότερο τη σκέψη για λύση στη βάση εξώδικης διευθέτησης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει δώσει οδηγίες το συντομότερο δυνατόν να επεξεργαστούν (οι εμπλεκόμενοι φορείς) ένα σχέδιο για εξώδικη διευθέτηση του θέματος των αξιογράφων, έτσι ώστε να μας ικανοποιούν όλους με μια συνολική λύση που ο Πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να πετύχουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “θα επανέλθουμε για να ακούσουμε την πρόταση που θα μας υποβάλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έθεσαν τις δικές τους σκέψεις για επίλυση του θέματος, ενώ “και ο ίδιος ο Πρόεδρος κατέθεσε κάποιες πολύ σοβαρές σκέψεις και προτάσεις” που θα τύχουν επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς και “θα επανέλθουμε στις αρχές του Οκτώβρη για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε”.

Ερωτηθείς αν το σχέδιο θα αντιβαίνει τις θέσεις της Τρόικας, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “σίγουρα υπάρχει το πρόβλημα της Τρόικας, αλλά η προσπάθεια για επίλυση μπορεί να υπονοείται ότι θα γίνει μόλις ξεφύγουμε από το μνημόνιο”, φέροντας ως παράδειγμα για τη λύση του προβλήματος την έκδοση έντοκων κρατικών ομολόγων, διάρκειας πέντε ετών.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα πραγματοποιηθεί αυτή η προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος”, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “θα έχει πιθανότατα κάποιο κόστος δεδομένου ότι περνούμε μια τρομερά σοβαρή οικονομική κρίση”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “υπάρχει η δυνατότητα κάποια στιγμή να δοθούν κάποια κυβερνητικά ομόλογα κάποιας διάρκειας με ένα επιτόκιο έτσι ώστε να αποκατασταθεί το άδικο εις βάρος μας».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει πειστεί ότι πράγματι έχουμε πέσει θύματα κάποιων δόλιων πρακτικών τραπεζών» και άλλων.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα, είπε ότι «είναι γεγονός ότι σήμερα φεύγουμε περισσότερο αισιόδοξοι από οποιαδήποτε άλλη συνάντηση που είχαμε διότι ακούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει οδηγίες να επεξεργαστούν το συντομότερο τη σκέψη για λύση στη βάση εξώδικης διευθέτησης».

Ερωτηθείς πόσα χρήματα έχουν χάσει οι κάτοχοι αξιογράφων, είπε ότι «το ποσό μπορεί να είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και για τις δύο τράπεζες, αλλά υπάρχουν και θεσμικοί επενδυτές που δεν είναι το ίδιο με τους ιδιώτες, διότι το καθεστώς τους είναι διαφορετικό» και πρόσθεσε ότι οι θεσμικοί επενδυτές "έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν”.

“Εμείς θα παλέψουμε και θα προσπαθήσουμε για όλους που έχουν αδικηθεί», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση