Συνεργατική: Περιμένουμε να δούμε εξουσιοδότηση

Την  έγγραφη εξουσιοδότηση για να δώσει στοιχεία δανείων ζήτησε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης από την αστυνομία, κάτι που δεν έλαβε.

Αναφορικά με δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία κάνουν λόγο για συγκάλυψη πρώην τραπεζιτών, οι οποίοι ενδεχομένως να εμπλέκονται σε ύποπτα δάνεια και φέρουν την ανακριτική ομάδα της αστυνομίας για το οικονομικό έγκλημα να έχει ζητήσει εδώ και μήνες από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα τα στοιχεία χωρίς να τα λάβει, η Τράπεζα αναφέρει ότι:

Η ανακριτική ομάδα της αστυνομίας ζήτησε συγκεκριμένα  στοιχεία από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της στις 28 Ιουλίου 2014. Στις 4 Αυγούστου 2014  σε απαντητική  επιστολή του ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Μάριος Κληρίδης αναφέρει ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα σαφώς και επιθυμεί να συνεργαστεί με την αστυνομία για διερεύνηση των αδικημάτων και να παρουσιάσει τα ζητούμενα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της.

Παρακάλεσε ωστόσο, μέσω της επιστολής του, όπως εφοδιάσει την Τράπεζα με την  έγγραφη εξουσιοδότηση με την οποία η ανακριτική ομάδα έχει εξουσιοδοτηθεί για να προβεί στην εν λόγω έρευνα με στόχο την αποφυγή οποιανδήποτε νομικών επιπλοκών σε σχέση με τα υπό διερεύνηση άτομα και την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Η αστυνομία ουδέποτε απέστειλε τη σχετική εξουσιοδότηση στην Τράπεζα και ως εκ τούτου το δημοσίευμα σε ότι αφορά τη μη συνεργασία της  Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είναι αναληθή.
Υπενθυμίζουμε ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ήταν η μόνη Τράπεζα που παρέδωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, το Δεκέμβριο του 2013, όλα τα στοιχεία που αφορούσαν δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις σχετικά με δικούς της αξιωματούχους.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα  διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει απερίσπαστα την προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες έτσι ώστε κανένας που εμπλέκεται σε οικονομικές ατασθαλίες οι οποίες έχουν εκθέσει το Συνεργατισμό να μην μείνει ατιμώρητος.

Όλες οι ενέργειες που γίνονται είναι ευθυγραμμισμένες  με το νέο εποπτικό πλαίσιο που διέπει τον Συνεργατισμό, στο οποίο εμπλέκονται η Κεντρική  Τράπεζα της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και από τον προσεχή Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενημερώνουμε  ότι  μετά από απόφαση της Επιτροπείας στις 11 Αυγούστου 2014, έχει συσταθεί ‘’Ομάδα Εξυγίανσης’’ με τη συμμετοχή δικανικών εμπειρογνωμόνων (forensic experts) και εξωτερικών νομικών συμβούλων με σκοπό την επιτάχυνση των ερευνών.

 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου