Κατάινεν: Αναζητείται ισορροπία στην Κύπρο

INBusinessNews  03/09/2014 19:15
Κατάινεν: Αναζητείται ισορροπία στην Κύπρο

Κατάινεν: Αναζητείται ισορροπία στην Κύπρο

INBusinessNews  03/09/2014 19:15

Ενώ τα επιτόκια δανεισμού στην Κύπρο είναι ελαφρώς υψηλότερα από ό, τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, τελευταία έχουν μειωθεί, αναφέρει ο Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα της ΕΕ Γιούρκι Κατάινεν σε γραπτή απάντηση του σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Χατζηγεωργίου, ο κ. Κατάινεν αναφέρει ότι “η Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών που η κρίση προκάλεσε. Αντικατοπτρίζεται στα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία συνιστούν επίσης μια επιβάρυνση στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών”.

“Οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τις κυπριακές αρχές στο τελευταίο μνημόνιο συνεννόησης και που αφορούν τη βελτίωση της νομοθεσίας πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, ο νόμος για τον αποκλεισμό και τον οικονομικό διαμεσολαβητή, εντάσσονται στην προσπάθεια επίτευξης της κατάλληλης ισορροπίας”, καταλήγει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σε σχόλιο του επί της απάντησης αναφέρει ότι ο "ενώ η πραγματικότητα τον διαψεύδει εκκωφαντικά ουδόλως νοιάζεται, ο Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα της ΕΕ  ο οποίος θεωρεί ότι τα στεγαστικά επιτόκια στην Κύπρο έχουν τελευταίως μειωθεί. Αυτή ήταν η απάντηση του σε ερώτηση που του έθεσα για τα εγκληματικά υψηλά επιτόκια στην Κύπρο. Φαίνεται να μην τον απασχολεί το γεγονός ότι εν καιρώ κρίσης τα επιτόκια στην Κύπρο είναι υψηλότερα, με διαφορά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ή ότι στα περισσότερα οικιστικά δάνεια, που είναι μακροχρόνια, ένα ποσοστό γύρω στο 70% της μηνιαίας δόσης είναι τόκοι.Και φυσικά για τον ίδιο, εξακολουθεί να προτείνει σαν ιδανικές λύσεις τις μαζικές εκποιήσεις και τη βελτίωση της νομοθεσίας για περαιτέρω προστασία των τραπεζών".

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας