Τίποτα προς ανακοίνωση λέει η Ελληνική για την παραίτηση Κεραυνού

Έντονη φημολογία και δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο για πιθανή παραίτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Μάκη Κεραυνού.

Η Ελληνική Τράπεζα εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση. 

 «Δεδομένων των δημοσιευμάτων αναφορικά με πιθανή διοικητική αλλαγή στην Ελληνική Τράπεζα, η Τράπεζα δεν έχει κάτι να ανακοινώσει στο παρόν στάδιο», αναφέρεται. Προστίθεται πως όταν υπάρξει οτιδήποτε ανακοινώσιμο, η Τράπεζα θα το πράξει με τον κατάλληλο τρόπο βάσει της ενδεδειγμένης διαδικασίας, όπως καθορίζεται από τους ισχύοντες κανονισμούς των εποπτικών αρχών.

Δεν διέψευσε ο Αρχιεπίσκοπος

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος δεν διέψευσε ότι ο κ. Κεραυνός εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ανέφερε ότι στο πλαίσιο μακράς συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας Μάκη Κεραυνό, ενημερώθηκε από τον κ. Κεραυνό για την πρόθεση του να μην αποδεχθεί ανανέωση του συμβολαίου του το οποίο λήγει σε ένα χρόνο, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Κεραυνός δεν παραιτήθηκε και πως η παραμονή του στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του θα τύχει διαβούλευσης μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας  Third Point και Wargaming.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Κεραυνός εξαναγκάζεται σε παραίτηση, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ παρατήρησε ότι εκείνοι που έχουν την πλειοψηφία θέλουν να κυβερνούν. Οπως γνωρίζετε. συνέχισε, η πλειοψηφία των μετοχών της Ελληνικής Τραπέζης έχει περιέλθει στη Third Point (Αμερικανός επενδυτής), τη Wargaming (Λευκορώσος επενδυτής) που κατέχουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου, εξηγώντας πως παρά το γεγονός ότι οι δύο επενδυτές δεν κατέχουν ποσοστό 51% εντούτοις είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ποσοστό 51% από τους υπολοίπους μετόχους και ως εκ τούτου η Third Point και η Wargaming διευθύνουν την Τράπεζα.

Πρόσθεσε, ότι ο κ. Κεραυνός δεν επιθυμεί την ανανέωση του συμβολαίου του και είναι φυσικό πολύ σύντομα να φύγει από την Τράπεζα. Ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει παραίτηση. Πρόσθεσε ότι θα έχουν διαβουλεύσεις με το νέο Συμβούλιο της Τράπεζας και είναι δικαίωμα τους να αποφασίσουν.

Σημείωσε ότι ο κ. Κεραυνός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να παραιτηθεί και να φύγει, όπως  έχουν δικαίωμα και τα μέλη του ΔΣ με επικεφαλής  την Third Point και την Wargaming, αν θέλουν να τον κρατήσουν ή να του πουν να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα ο κ. Κεραυνός δεν έχει παραιτηθεί, είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας. Ερωτηθείς εάν συναντήθηκε με τον κ. Κεραυνό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είχε μία μακρά συνάντηση χθες μαζί του.

Εξήγησε ότι ο κ. Κεραυνός ήθελε να τον ευχαριστήσει για την καλή συνεργασία που είχαν τα τελευταία 9 με 10 χρόνια που είναι στην Τράπεζα και πως "του ευχηθήκαμε κάθε καλό".

Κληθείς να αναφερθεί εάν η παραίτηση Κεραυνού εντάσσεται στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου με όλες τις τράπεζες του τόπου να περνούν σε χέρια ξένων, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είπε ότι η θέση του είναι πως η αδεξιότης πολλών οδήγησε τα πράγματα σε τέτοιο σημείο ώστε αυτή τη στιγμή να μην έχουμε κυπριακή τράπεζα, γεγονός που είναι σε βάρος μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζοντας είπε ότι κατά τα 8 χρόνια που ηγείται της Εκκλησίας της Κύπρου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε οι δύο τράπεζες να παραμείνουν κυπριακές. “Δυστυχώς αρκετοί δεν διέβλεψαν τη σοβαρότητα του τραπεζικού συστήματος και τη χρησιμότητα των κυπριακών τραπεζών και άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν μέχρι αυτού του σημείου”, ανέφερε προσθέτοντας ότι εάν ήταν εναντίον τόσο του κ. Βγενόπουλου, όσο και του κ. Σάλα που ήθελαν να πάρουν τις κυπριακές τράπεζες ήταν επειδή υπάρχει ανεπίλυτο εθνικό πρόβλημα και οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται υπέρ ποτέ άλλοτε.

"Η διαφορά μεταξύ ημών που πλειοψηφούσαμε κάποτε στην Ελληνική Τράπεζα με την πλειοψηφία που έχουν τώρα οι ξένοι, είναι τούτη: εμείς προσπαθούσαμε να εξυπηρετήσουμε το λαό μας και δεν προσπαθούσαμε για το κέρδος και για να βάλουμε στο ταμείο της Εκκλησίας ή άλλων μεγαλομετόχων Κυπρίων, για να βάλουν χρήματα στην τσέπη τους”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος μας, ήταν η εξυπηρέτηση του λαού, διατυπώνοντας τη θέση ότι η προσπάθεια των ξένων δεν είναι να εξυπηρετήσουν το λαό μας, αλλά το κέρδος και για ότι θα βάλουν στην τσέπη τους.

Περαιτέρω, δήλωσε σίγουρος πως όταν η μετοχή της Τράπεζας θα ανέβει αυτοί θα την πουλήσουν και θα φύγουν. Υπενθύμισε ότι το 1974 η μόνη τράπεζα που στάθηκε στον πόνο του λαού τις ημέρες της εισβολής και της προσφυγιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη απάντησε στις ερωτήσεις στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στον `Αγιο Νικόλαο Στέγης με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία