Απάντηση της Κεντρικής στην FBME

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), υπό την ιδιότητα της ως Αρχή Εξυγίανσης, αναφερόμενη σε ανακοίνωση της FBME Ltd (μητρικής εταιρείας της FBME Bank Ltd της Τανζανίας, η οποία λειτουργεί στην Κύπρο μέσω Υποκαταστήματος), διευκρινίζει τα ακόλουθα:

-    Η ΚΤΚ δεν επιθυμεί να έλθει σε αντιπαράθεση με την FBME όμως δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν αυτή προχωρεί στην έκδοση ανακοινώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  
-    Η ΚΤΚ δεν υπεισέρχεται στη νομική πτυχή του θέματος, η οποία βρίσκεται ήδη ενώπιον των δικαστηρίων.  Αντιπαρέρχεται, επίσης, όλες τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της ίδιας, ως θεσμού, αλλά και αξιωματούχων της για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, τις οποίες θεωρεί ανάξιες σχολιασμού.
-    Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, στόχος των ενεργειών της ΚΤΚ είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο και η προστασία των καταθετών του. Δυστυχώς, η όλη προσπάθεια παρεμποδίζεται όχι μόνο εξαιτίας της άρνησης ανταποκριτριών τραπεζών να συνεργαστούν με την τράπεζα (ως αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού της από τις αρμόδιες αμερικάνικες Αρχές ως «πρώτιστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος»), αλλά και των ενεργειών των ίδιων των ιδιοκτητών της τράπεζας.
-    Ειδικότερα, πρέπει να τονιστεί ότι η διενέργεια συναλλαγών των πελατών του Υποκαταστήματος, εκεί όπου ήταν επιτρεπτό από την  έλλειψη ανταποκριτριών τραπεζών, εμποδίζεται εξαιτίας των γεγονότων ως ακολούθως:

(i)        Το Υποκατάστημα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το σύστημα  πανευρωπαϊκών πληρωμών με το ακρωνύμιο SEPA.
(ii)        Ο Διαχειριστής που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας για διαχείριση των εργασιών των κεντρικών γραφείων της FBME στην εν λόγω χώρα, έχει διακόψει τη λειτουργία του συστήματος πληρωμών SWIFT του Υποκαταστήματος και
(iii)        Η FBME και οι μέτοχοι της, με επιστολές των δικηγόρων τους προς διάφορες τράπεζες στις οποίες διαθέτει καταθέσεις το Υποκατάστημα, έχουν ουσιαστικά παρεμποδίσει τη δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων αυτών για διεξαγωγή τραπεζικών συναλλαγών.

-    Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, ο Ειδικός Διαχειριστής που διορίστηκε από την Επιτροπή Εξυγίανσης της Κύπρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρχίσει σταδιακά η διενέργεια συναλλαγών με τους πελάτες του Υποκαταστήματος.

Τέλος, τονίζεται ότι, η ΚΤΚ ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα των ιδιοκτητών της τράπεζας για κατεπείγουσα συνάντηση με την Διοικητή, αλλά αυτή ανεβλήθη, την τελευταία στιγμή, επ’ αόριστον από την πλευρά τους.

 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας