Σε πτωτική πορεία το κόστος δανεισμού

Σε έντονη πτωτική πορεία επανήλθε από τα μέσα Αυγούστου το κόστος δανεισμού της Κύπρου στις διεθνείς αγορές ομολόγων, με την απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποχωρεί την Τρίτη, για πρώτη φορά, κάτω από το ονομαστικό του επιτόκιο, όπως αυτό είχε καθοριστεί κατά την έκδοση του στις 25 του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του νέου 5ετούς κυπριακού ομολόγου αναφοράς, λήξεως 25 Ιουνίου του 2019, μέσω του οποίου η Δημοκρατία άντλησε ποσό ύψους €750 εκατομμυρίων, υποχώρησε την Τρίτη στη δευτερογενή αγορά χρέους στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημερομηνία έκδοσης του, στο 4,708%, παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στις αρχές Αυγούστου στις διεθνείς αγορές και οδήγησαν την απόδοση του μέχρι και το 5,131%, στις 11 Αυγούστου.

Κατά την ημερομηνία τιμολόγησης του στις 18 Ιουνίου, η απόδοση του ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 4,850%, ενώ το ονομαστικό επιτόκιο είχε καθοριστεί στο 4,750%.

Εξάλλου, πτωτικές τάσεις επικρατούν και στα άλλα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δευτερογενή αγορά, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, λήξεως 2020, να υποχωρεί στο 4,812%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε στις 11 Αυγούστου το 5,339%, μετά την πτώση της στις 12 Ιουνίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, στο 4,688%.

Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 14 Ιουνίου του 2012, αγγίζοντας το 16,46% για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κυπριακού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (spread), που αποτελεί σημείο αναφοράς, βρισκόταν στις 387 μονάδες βάσης.

Άξιον αναφοράς είναι ότι οι επενδυτές για να δανείσουν τη Γερμανία, για διάρκεια δύο ετών, θα πρέπει να πληρώσουν, καθώς η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε την Τρίτη στο -0,022%

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων