Τραπεζίτες: Χρήσιμο εργαλείο οι εκποιήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Προέδρους και τους Ανώτερους Εκτελεστικούς Διευθυντές (CEO) των Κυπριακών Τραπεζών και του Συνεργατισμού, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. 

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών κ. Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών συναντήθηκαν  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων. Είχαμε μια κατατοπιστική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ευχαριστούμε για αυτό. Ως Σύνδεσμος θα συνεδριάσουμε το απόγευμα για να ανακοινώσουμε κάποια πράγματα που συνδέονται με το νομοσχέδιο εκποιήσεων και τα οποία θα είναι θετικά για τους πελάτες μας’. 

Ερωτηθείς είπε ότι «οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε εκποιήσεις σπιτιών ευάλωτων ομάδων. Άρα, να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου κ. Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και κατάλληλο, αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις εκποιήσεις. Προτεραιότητα της Τράπεζας Κύπρου είναι η αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε εκποιήσεις μόνον αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της». 

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει υποδείξει όπως οι τράπεζες «αγγίξουν» πρώτα τους μεγαλοφειλέτες, είπε ότι «είναι λογικό η οποιαδήποτε Τράπεζα  να κοιτάξει πρώτα τους μεγαλοφειλέτες πριν προχωρήσει στους μικροφειλέτες. Η πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου είναι να κοιτάξει πρώτα τους μεγαλοφειλέτες. Οι μικροφειλέτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ήδη έχουμε ανακοινώσει διάφορα σχέδια για τους μικροφειλέτες, θα ανακοινώσουμε και άλλα σχέδια, πιθανόν σήμερα ή αύριο, έχουμε ανακοινώσει σχέδια για άνεργους, Δηλαδή αν κάποιος είναι άνεργους και δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του θα πληρώνει πέντε ευρώ το μήνα μέχρι μια περίοδο τριών ετών. Για μικροεπιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δει μείωση στον κύκλο εργασιών τους πάνω από 25% υπάρχει κάποιο σχέδιο και θα ανακοινώσουμε περισσότερα σχέδια». 

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είπε ότι «θεωρούμε ότι τα νομοσχέδια αυτά είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι στρατηγικά δεν πληρώνουν, άρα με το νομοσχέδιο θα αναγκαστούν να έρθουν να πληρώσουν. Ξεκινούμε από τους εκατομμυριούχους και πάμε προς τα κάτω».    

 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου