Τραπεζίτες: Χρήσιμο εργαλείο οι εκποιήσεις

INBusinessNews  25/08/2014 12:52
Τραπεζίτες: Χρήσιμο εργαλείο οι εκποιήσεις

Τραπεζίτες: Χρήσιμο εργαλείο οι εκποιήσεις

INBusinessNews  25/08/2014 12:52

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Προέδρους και τους Ανώτερους Εκτελεστικούς Διευθυντές (CEO) των Κυπριακών Τραπεζών και του Συνεργατισμού, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. 

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών κ. Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών συναντήθηκαν  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων. Είχαμε μια κατατοπιστική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ευχαριστούμε για αυτό. Ως Σύνδεσμος θα συνεδριάσουμε το απόγευμα για να ανακοινώσουμε κάποια πράγματα που συνδέονται με το νομοσχέδιο εκποιήσεων και τα οποία θα είναι θετικά για τους πελάτες μας’. 

Ερωτηθείς είπε ότι «οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε εκποιήσεις σπιτιών ευάλωτων ομάδων. Άρα, να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου κ. Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και κατάλληλο, αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις εκποιήσεις. Προτεραιότητα της Τράπεζας Κύπρου είναι η αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε εκποιήσεις μόνον αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της». 

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει υποδείξει όπως οι τράπεζες «αγγίξουν» πρώτα τους μεγαλοφειλέτες, είπε ότι «είναι λογικό η οποιαδήποτε Τράπεζα  να κοιτάξει πρώτα τους μεγαλοφειλέτες πριν προχωρήσει στους μικροφειλέτες. Η πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου είναι να κοιτάξει πρώτα τους μεγαλοφειλέτες. Οι μικροφειλέτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ήδη έχουμε ανακοινώσει διάφορα σχέδια για τους μικροφειλέτες, θα ανακοινώσουμε και άλλα σχέδια, πιθανόν σήμερα ή αύριο, έχουμε ανακοινώσει σχέδια για άνεργους, Δηλαδή αν κάποιος είναι άνεργους και δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του θα πληρώνει πέντε ευρώ το μήνα μέχρι μια περίοδο τριών ετών. Για μικροεπιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δει μείωση στον κύκλο εργασιών τους πάνω από 25% υπάρχει κάποιο σχέδιο και θα ανακοινώσουμε περισσότερα σχέδια». 

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είπε ότι «θεωρούμε ότι τα νομοσχέδια αυτά είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι στρατηγικά δεν πληρώνουν, άρα με το νομοσχέδιο θα αναγκαστούν να έρθουν να πληρώσουν. Ξεκινούμε από τους εκατομμυριούχους και πάμε προς τα κάτω».    

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας