FBME: Προσέφυγε σε Διαιτητικό Δικαστήριο

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κατέφυγαν οι μέτοχοι της FBME ως αντίδραση στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να πωλήσει το υποκατάστημα στην Κύπρο, κίνηση την οποία οι ιδιοκτήτες θεωρούν ως εχθρική εξαγορά.

Η διαιτησία επικαλείται τη Σύμβαση Λιβάνου-Κύπρου της 5ης Ιουνίου 2002 (Νόμος 399) σε σχέση με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων. Το άρθρο 6 της Σύμβασης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, απαγορεύει κάθε εθνικοποίηση ή απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών της κάθε χώρας. «Το άρθρο 12 ορίζει σαφώς ότι τα μέρη θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν φιλικά κάθε διαφορά, κάτι που έχει ανοίξει το δρόμο στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς φορείς παγκοσμίως για διαιτησία, που εδρεύει στο Παρίσι.

Τα μέτρα για την πώληση του υποκαταστήματος της FBME Bank, προστίθεται,  ξεκάθαρα και αδικαιολόγητα παραβιάζουν την παρούσα Σύμβαση. Τα μέτρα αυτά είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του διατάγματος εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που σχεδιάστηκε για τις αφερέγγυες τράπεζες ή αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, και όχι για ένα υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως η FBME Bank, της οποίας η οικονομική κατάσταση είναι καλή και απόλυτα σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το κεφάλαιο επάρκειας και φερεγγυότητας.

Το διάταγμα εξυγίανσης ήταν βιαστικό και απερίσκεπτο, λέει η FBME Limited, η μητρική εταιρεία της FBME Bank. Εκδόθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τμήματος FinCEN, του Αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών, στην Ουάσιγκτον στις 17 Ιουλίου. Η ανακοίνωση δίνει στην FBME περίοδο 60 ημερών για να απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Οι ενέργειες των αρχών της Κύπρου να αναλάβουν και να πωλήσουν το υποκατάστημα της FBME στην Κύπρο φαίνεται να  αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την έρευνα από του να ολοκληρωθεί ή να δοθεί η ευκαιρία στην Τράπεζα να απαντήσει στις καταγγελίες, λέει η μητρική εταιρεία. Η δεδηλωμένη πρόθεση ήταν να προστατεύσουν τους καταθέτες, αλλά η απόφαση του Ειδικού Διαχειριστή, που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά να παγώσει όλες τις συναλλαγές δεν έχει συμβάλει στην προστασία των καταθετών με οποιονδήποτε τρόπο. Πολλοί από αυτούς φέρεται να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες και ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

«Ο ισχυρισμός τους ότι η FBME Bank δεν έχει ανταποκρίτριες τράπεζες, γεγονός το οποίο οι μέτοχοι λένε είναι αναληθές».

 

 

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης