Η ΕΑΤ θα δημοσιεύσει 12.000 δεδομένα για τα stress test

Τα τελικά πρότυπα για την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) στον τραπεζικό τομέα για το 2014 δημοσίευσε, την Τετάρτη, 20 Aυγούστου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα δημοσιεύσει μέχρι 12.000 δεδομένα ανά τράπεζα στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.

Η ΕΑΤ σημειώνει πως θα λειτουργήσει ως κεντρικό σημείο δεδομένων για όλες τις τράπεζες της ΕΕ, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη δέσμη σε επεξεργάσιμη και φιλική προς το χρήστη μορφή.

Με την αποκάλυψη των δεδομένων σε συνεπή και συγκρίσιμο τρόπο σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, η ΕΑΤ αναφέρει πως θα επιφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τράπεζες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πειθαρχίας της αγοράς και του συνόλου του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ρόλο του συντονιστή της άσκησης, η ΕΑΤ θα δημοσιεύσει μέχρι 12.000 δεδομένα ανά τράπεζα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενεργώντας ως μοναδικό κομβικό σημείο για κάθε πληροφορία που σχετίζεται με το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των τραπεζών της ΕΕ, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές.

Τα στοιχεία που πρέπει να γνωστοποιούνται στα πρότυπα της ΕΑΤ θα καλύπτουν τη σύνθεση των κεφαλαίων των τραπεζών, τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού (RWAs), τα κέρδη και τις ζημίες (L&P), τα ανοίγματα έναντι του κρατικού χρέους, τους πιστωτικούς κινδύνους και την τιτλοποίηση.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, η ΕΑΤ θα αποκαλύψει τον κύριο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή (CRR / CRD4 Common Equity Tier 1 - CET1) για κάθε τράπεζα.

Η γνωστοποίηση των στοιχείων θα πρέπει να βασίζεται στο αποτέλεσμα της άσκησης από το τέλος του 2013 μέχρι το τέλος του 2016, σημειώνει.

Τα πρότυπα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με την ΕΑΤ, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα που οι τράπεζες θα πρέπει να αποκαλύψουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό