Ελληνική: Στάση αναμονής για κεφάλαια και στρατηγική

Στάση αναμονής τηρεί ανώτερη ηγεσία και μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας σε σχέση με την ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου αφού καταλυτικό θα είναι το αποτέλεσμα των AQRs (Asset Quality Review) αλλά και των stress tests.

Τις τελευταίες βδομάδες, η τράπεζα με τους εξωτερικούς της συμβούλους, τον οίκο Ν.Μ Rothschild and Sons προχώρησαν στη διενέργεια ασκήσεων επί χάρτου σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα ποσά που θα χρειαστούν θα είναι περιορισμένα. Σε τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι να καλυφθούν από τους υφιστάμενους μεγαλομετόχους αφού Third Point, Wargaming και Δήμητρα εμφανίζονται διατεθειμένες να επενδύσουν εκ νέου στην τράπεζα -αναλόγως των απαιτήσεων που θα προκύψουν- ενώ διάθεση έχει και η εκκλησία αρκεί να εξεύρει τους πόρους να το πράξει.

Τόσο για την Ελληνική όσο και για τις άλλες τράπεζες, οι ανάγκες αναμένεται να γίνουν πιο ξεκάθαρες αρχές Σεπτεμβρίου, οπόταν και κλήθηκαν στην Φρανκφούρτη από την ΕΚΤ.

Πέραν του θέματος της αύξησης κεφαλαίου, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είναι φυσικό, απασχολεί έντονη την ηγετική πυραμίδα της τράπεζας αν και θα αναμένει μέχρι το τέλος του χρόνου για να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα της τάσης που δημιουργείται.

Την ίδια ώρα, αν και η τρόικα δεν επέβαλε στην τράπεζα το σχεδιασμό πλάνου αναδιάρθρωσης όπως έγινε με την Τράπεζα Κύπρου και τον Συνεργατισμό, πρόκειται για κάτι που η τράπεζα κάνει αυτοβούλως το τελευταίο διάστημα ώστε να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της και την παρουσία στο τραπεζικό τοπίο.

Η συντηρητική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει στην τράπεζα να έχει αρκετή ρευστότητα και χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις της τάξης του 63%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας ανέρχονταν σε 2.5δις ευρώ και αποτελούσαν το 41% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της τράπεζας θα ανακοινωθούν στις 29 Αυγούστου.
Στην τράπεζα μπορεί να υπάρχει αρκετή ρευστότητα, ωστόσο, το πώς θα διατεθεί είναι ένα άλλο θέμα αφού και η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η ευρύτερη στρατηγική που θα ακολουθήσει η τράπεζα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά από τα αποτελέσματα των stress tests αλλά και την ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου.  

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές