Ξανά μάχη για το συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου

Όσο πλησιάζει η μέρα που η μετοχική σύνθεση και κατ’ επέκταση το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα αλλάξει, τόσο εντείνεται και το Game of Thrones στην τράπεζα.

Είναι γνωστές οι δύο ομάδες που υπάρχουν εντός του Συμβουλίου και ο νέος «συντονιστής» των μεγαλομετόχων της τράπεζας Wilbur Ross, ζήτησε λίστες με ονόματα και «συστάσεις» και από τις δύο παρατάξεις. Τόσο από τον Κρίστη Χασάπη όσο και από τον John Hourican, ζητήθηκαν ονόματα για ενδεχόμενη διατήρησή τους στο Συμβούλιο της Τράπεζας και όπως ήταν αναμενόμενο οι δύο λίστες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Αναλόγως της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στη δεύτερη φάση, οι επενδυτές που προσέλκυσε ο W. Ross θα ελέγχουν γύρω στο 19% της τράπεζας και θεωρητικά θα έχουν τον πρώτο λόγο στο διορισμό των μελών του Συμβουλίου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον 76χρονο επιχειρηματία να ζητά δύο θέσεις στο Συμβούλιο. EBRD (εξαιρουμένης της διαχείρισης του ποσοστού της Laiki Legacy), Renova Fund, Tyrus Fund με ποσοστό περίπου 5% αναμένεται επίσης να ζητήσουν αντιπροσώπευση στο ΔΣ.

Από τους υφιστάμενους συμβούλους, μόνο δύο είναι μέτοχοι που προέκυψαν από το κούρεμα καταθέσεων. Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Vladimir Strzhalkovskiy ο οποίος ελέγχει το 0.66% του μετοχικού κεφαλαίου και ο Dmitry Chichikashvilli ο οποίος ελέγχει το 0.25%. Αναλόγως της συμμετοχής τους στη δεύτερη φάση, θα ξεκαθαρίσει και το ποσοστό που θα έχουν στην τράπεζα αν και με δεδομένο το 20% clawback  θα είναι περιορισμένο.

Τις τελευταίες μέρες διέρρευσε στα ΜΜΕ έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή της τράπεζας Κωνσταντίνου Τσολάκη σύμφωνα με την οποία το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ιωάννης Ζωγραφάκης κατά τον Οκτώβριο του 2013 διέρρευσε εσωτερικά πρακτικά και σημειώσεις της τράπεζας σε στέλεχος τρίτης εταιρείας. Ο εσωτερικός ελεγκτής, στο σημείωμα του, φαίνεται να έκανε εισήγηση για αποπομπή του Ι. Ζωγραφάκη από μέλος του συμβουλίου της τράπεζας επικαλούμενος σχετικό άρθρο του καταστατικού της τράπεζας.

Σχετική ενημέρωση φαίνεται να έχει λάβει και η Κεντρική Τράπεζα. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής της τράπεζας, λογοδοτεί στην Επιτροπή Ελέγχου της οποίας πρόεδρος είναι ο Ιωάννης Ζωγραφάκης και ο οποίος φαίνεται να κίνησε σχετικές διαδικασίες πρόσφατα κατά τον εσωτερικού ελεγκτή όταν αυτοβούλως ο δεύτερος υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έκθεση του για τα ελληνικά ομόλογα.   

Από την αίθουσα συνεδριάσεων της Αγίας Παρασκευής έχουν περάσει τους τελευταίους 19 μήνες 59 Διοικητικοί Σύμβουλοι (παλιά φρουρά, ενδιάμεσοι, κουρεμένοι καταθέτες κτλ κτλ) και τρεις πρόεδροι. 
Την περασμένη βδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε νέα οδηγία που αφορά τα άτομα που θα επιλέγονται στο Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών με πολύ αυστηρότερους κανόνες.

Πάντως, εκτιμήσεις θέλουν ολόκληρo ή τουλάχιστον τη μεγάλη πλειοψηφία του συμβουλίου να αλλάζει. 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου