Ελληνικά ομόλογα παιδεύουσι BOCY

Στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρέπεμψε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή της Κωνσταντίνου Τσολάκη σε σχέση με πρακτικές που ακολούθησε η Επιτροπή ALCO του Ομίλου το 2010 όσον αφορά την ταξινόμηση των ελληνικών ομολόγων.

Σχετική αναφορά γίνεται και στα έγγραφα για την αύξηση κεφαλαίου όπου αναφέρεται πως βασικό σημείο της έρευνας αφορούσε το χρονικό σημείο που η τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει την κατηγοριοποίηση των ομολόγων που κατείχε το 2010 και το 2011 και κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εσωτερικός ελεγκτής της τράπεζας εντόπισε στοιχεία (κυρίως ηλεκτρονικά μηνύματα) που δείχνουν πως σε συνεδρία της Επιτροπής ALCO τον Ιούνιο αποφασίστηκε η αλλαγή ταξινόμησης των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο, στο σχετικό πρακτικό καταγράφηκε ως ημερομηνία λήψης της απόφασης η 1η Απριλίου με αποτέλεσμα η τράπεζα να δείξει λιγότερες ζημιές.  

Στην οικονομική έκθεση του 2010 της τράπεζας αναφέρεται: Την 1η  Απριλίου 2010, το Συγκρότημα επαναταξινόμησε ορισμένα ομόλογα από την κατηγορία επενδύσεις προς εμπορία στην κατηγορία δάνεια και απαιτήσεις, ενόψει του γεγονότος ότι το Συγκρότημα δεν είχε πρόθεση να εμπορευτεί ή να πωλήσει τα εν λόγω ομόλογα στο εγγύς μέλλον και τα ομόλογα αυτά τηρούσαν τον ορισμό των δανείων και απαιτήσεων κατά την ημερομηνία επαναταξινόμησής τους… Η ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για το έτος 2010  περιλαμβάνει κέρδος ύψους €441χιλ.  (2009: κέρδος €2.233χιλ.) το οποίο αντιπροσωπεύει τη μεταβολή στην εύλογη αξία των ομολόγων που επαναταξινομήθηκαν μέχρι την ημερομηνία επαναταξινόμησής τους. Αν το Συγκρότημα δεν είχε επαναταξινομήσει τα ομόλογα την 1η Απριλίου 2010, η ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων θα περιλάμβανε ζημιές από τη μεταβολή στην εύλογη αξία τους ύψους €344χιλ.

Η έκθεση, κοινοποιήθηκε από τον ίδιο τον Εσωτερικό Ελεγκτή και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το σχετικό σημείωμα που συνόδευε την έκθεση, αναφερόταν τόσο στην ουσία της όσο και στο γεγονός πως δεν γινόταν κάποια αναφορά γι’ αυτήν στο ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου. Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, η Κεφαλαιαγορά απάντησε πως υπήρχε σχετική αναφορά στο ενημερωτικό δελτίο:

Should the final outcome of this process be that there were irregularities with the timing of the said reclassification, there could be an impact on the revaluation reserves/equity of the Group for the second quarter of 2010. Based on the currently available information, the Bank is of the view that any further investigations or claims resulting from this process will not have a material impact on the financial position of the Bank.  

Επί της ουσίας της έρευνας, η Κεφαλαιαγορά επιφυλάχθηκε να ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα της έκθεσης από την Κεντρική Τράπεζα κι αν κι εφόσον προκύπτει κάτι, θα το εξετάσει.

Η Κεντρική από την πλευρά της, και εν μέσω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου που έτρεχε εκείνες τις μέρες, φαίνεται να απάντησε αρχικά στην Τράπεζα Κύπρου πως δεν εντοπίζει κάτι μεμπτό στην πρακτική που ακολουθήθηκε.    

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή του ο εσωτερικός ελεγκτής της τράπεζας καταλόγιζε ευθύνες σε πρώην αλλά και νυν στελέχη της τράπεζας κάνοντας μάλιστα και σχετική εισήγηση στο ΔΣ όπως τους απομακρύνει άμεσα από τις θέσεις τους.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)