Άνοιξε ο δρόμος για πώληση της FBME

Σε σχέση με τη λήψη και εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης στο Υποκατάστημα της FBME Bank Ltd στην Κύπρο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤ), υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, ανακοινώνει ότι με σημερινή του απόφαση (Παρασκευή 8 Αυγούστου), το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της FBME για την έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο ζητείτο η αναστολή της ισχύος του διατάγματος για την πώληση εργασιών του Υποκαταστήματος.

Περαιτέρω, η ΚΤ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1.    Η απόφαση για λήψη και εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης στο Υποκατάστημα από την Αρχή Εξυγίανσης, δεν βασίστηκε στις ενέργειες και την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17/7/2014 η Μονάδα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών με την οποία χαρακτήριζε την FBME Bank Ltd ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρωτίστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος αλλά, όπως επανειλημμένα λέχθηκε, στηρίχθηκε στις άμεσες και δραστικές συνέπειες που είχε η εν λόγω ανακοίνωση στην ικανότητα διεκπεραίωσης πελατειακών συναλλαγών από το Υποκατάστημα ως αποτέλεσμα των άμεσων μέτρων που έλαβαν οι κύριες εγχώριες και ξένες ανταποκρίτριες τράπεζες με τις οποίες διατηρεί καταθετικούς λογαριασμούς το Υποκατάστημα. Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα της ενέργειας του FinCEN, οι ανταποκρίτριες τράπεζες έχουν παγώσει ή/και κλείσει τους λογαριασμούς του Υποκαταστήματος σε δολάριο ΗΠΑ και αναστείλει την εκτέλεση εμβασμάτων εκ μέρους του πελατών του Υποκαταστήματος στο εν λόγω νόμισμα ενώ σοβαρές δυσκολίες υπήρχαν στην εκτέλεση εμβασμάτων σε ευρώ και άλλα νομίσματα. 

2. Τα όσα αναφέρονται στην Ανακοίνωση της FinCEN, καθώς επίσης και στη Δήλωση Ευρημάτων (Notice of Finding) που συνοδεύει την εν λόγω ανακοίνωση, τυγχάνουν ξεχωριστής εξέτασης και χειρισμού από την Κεντρική Τράπεζα, υπό την ιδιότητά της ως εποπτική αρχή, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές.

3.    Η Αρχή Εξυγίανσης έκρινε την πώληση των εργασιών του Υποκαταστήματος σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα ως το ενδεδειγμένο μέτρο εξυγίανσης, σύμφωνα με τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προστασία των καταθετών και την παρεμπόδιση εξάπλωσης κινδύνων που θα επηρέαζαν τη σταθερότητα του συνόλου του τραπεζικού συστήματος. Με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη των πιο πάνω σκοπών και αντιμετώπιση του αντίκτυπου της ανακοίνωσης του FinCEN στις εργασίες του Υποκαταστήματος, εκδόθηκε στις 21/7/2014 το περί της Πώλησης Εργασιών του Υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο Διάταγμα του 2014 (Κ.Δ.Π. 356/2014). Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Διάταγμα αφορά το Υποκατάστημα μόνο και δεν εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε άλλη θυγατρική ή συνδεδεμένη εταιρεία στην Κύπρο της FBME Bank Ltd της Τανζανίας.

4.    Η Επιτροπή Εξυγίανσης έχει διορίσει από τις 21 Ιουλίου, Ειδικό Διαχειριστή του Υποκαταστήματος για διευκόλυνση της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο Ειδικός Διαχειριστής ασκεί τις αρμοδιότητες και εξουσίες που ορίζονται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του πεδίου εργασιών του Υποκαταστήματος. 

Διαβάστε επίσης: FBME Card Services: Αναστέλλει τις δραστηριότητές της

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά